Vanliga frågor om barngröt och välling

Innehåller er välling gluten? När kan jag börja ge mitt barn gröt? De här och många andra frågor får vi från nyfikna föräldrar och vi tänker att det är bra om flera kan ta del av svaren. Så på den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om barngröt och välling.

När kan jag börja ge mitt barn gröt?

Helamning är rekommenderat de första 6 månaderna. Du kan börja ge små smakportioner (d.v.s. små mängder, till exempel från ditt finger, eller liknande mängder som ett kryddmått) av gröt redan från 4 månader om du upplever att ditt barn är intresserad. Gröt är milt och omtyckt av de minsta barnen och brukar därför vara enkelt att börja med.

Vad är skillnaden mellan Hipps barngröt och vanlig havregrynsgröt?

Våra barngrötar är alla berikade med järn och innehåller dubbelt så mycket järn per portion i jämförelse med vanlig havregrynsgröt. De innehåller även D-vitamin, kalcium och omega-3, som är viktiga näringsämnen för en liten bebis. Med tanke på att järnbehovet ökar vid 6 månaders ålder då barnets inlagrade förråd börjar ta slut rekommenderar Livsmedelsverket industritillverkad gröt under barnets första två levnadsår.

Innehåller Mild Havregröt 4+ gluten?

HiPP har tillsatt en liten mängd vete i vår Milda Havregröt för att underlätta till en långsam introduktion med små mängder gluten. Mängden (4 %) är anpassad för de allra minsta barnen.

Innehåller HiPPs gröt socker?

HiPPs grötar innehåller inget tillsatt socker. Däremot innehåller gröten mjölk som bidrar med naturligt socker i form av laktos. Våra grötar från 8 och 12 månader är smaksatta med frukt vilket också bidrar med små mängder fruktsocker.

När kan man börja ge välling till sitt barn?

Du kan börja ge ditt barn välling vid 6 månaders ålder. Kom ihåg att vällingen innehåller fibrer och därför kan det vara bra att introducera den långsamt.

Innehåller HiPPs välling gluten?

Mild fullkorsvälling 6-12 månader är gjord av havre vilket inte innehåller gluten. Däremot är vällingen inte gjord av ren eller tvättad havre och kan därför inte konsumeras av barn som har celiaki.

Fullkornsvälling 12+ innehåller fullkorn av både vete och dinkel och är inte glutenfri. 

Innehåller HiPPs välling järn?

Ja, HiPPs vällingar är berikade med vitaminer och mineraler, till exempel järn.  

Vilket näringsinnehåll har välling?

HiPPs välling berikas med vitaminer och mineraler och har därmed ett gott näringsinnehåll. Vällingarna innehåller b.la. vegetabilisk olja, fibrer, järn, vitamin D, kalcium och många andra vitaminer och mineraler.

Innehåller HiPPs välling socker?

HiPPs välling innehåller inget tillsatt socker. Däremot innehåller välling mjölk som bidrar med naturligt socker i form av laktos. Enligt EU får man benämna en produkt som osockrad så länge den enbart innehåller naturligt socker.

Hur mycket gröt och välling kan jag ge mitt barn?

Det vanligaste är att barn får gröt eller välling till frukost, mellanmål och/eller kvällsmål.  Rekommendationen är att gröt- eller vällingmålen inte bör bli fler än tre per dag.