8-12 månader

Barnets utveckling

Om man vill och har tålamod kan man redan från tidig ålder låta barnet äta själv. Även om det blir kladd och det mesta hamnar på golvet så är det bra träning och barnet får själv bestämma takt och hur mycket. Att barnet får använda fingrarna och känna på maten är naturligt och en viktig del i utvecklingsarbetet.

När barnet är mellan åtta och tio månader brukar det vilja börja äta med sked, barnet kan ha en sked medan du matar med en annan. Till en början är det inte alltid som skeden används men finns den med vid måltiden kan barnet själv bestämma om det vill äta med sked eller plocka med händerna. Det är vanligt att en del mat hamnar runt omkring barnets mun, det är då bra att inte torka munnen. Barnet får då träna förmågan att föra tungan och läpparna i sidled vilket underlättar barnets utveckling av språk och tal.

Mer mat

När barnet vill ha större smakportioner ökar man stegvis portionerna till små måltider. Bröstmjölk eller modersmjölkersättning innehåller fortfarande stora delar av den näring som barnet behöver och det är därför ingen brådska att gå över till vanlig mat vid alla måltider. Med tiden behöver barnet tillägg av vanlig mat för att täcka det ökade behovet av järn och andra näringsämnen När barnet är mellan 8 - 12 månader är det bra att gå över till hela måltider med frukost, huvudmål och mellanmål. I den här åldern behöver maten bara grovhackas med kniv eller rivas med hjälp av ett rivjärn eller matberedare. Man kan också ge lite större bitar som barnet självt kan hålla i handen.

Det är olika hur mycket små barn äter. Vissa barn vill knappt smaka på maten medan andra barn vill ha mer. Det kan vara svårt att veta när man ska sätta stopp för barn som vill äta mycket. Är barnet fortfarande hungrigt kan det vara bättre att fylla på med bröstmjölk eller tillskottsnäring än att öka mängden mat, gröt och välling för fort.

Tänk på detta

Alla barn är olika och självklart gäller det även barnets intresse och utveckling kopplat till mat. En del barn är tidigt intresserade av nya smaker och konsistenser medan andra barn äter mer ensidigt och behöver mer tid på sig. Det är helt normalt och så länge ditt barn får bröstmjölk eller modersmjölkersättning samt barngröt eller välling tillgodoser barnet behovet av viktiga vitaminer och mineraler. En del barn äter mindre portioner och oftare medan andra barn äter större portioner och istället färre gånger, den totala mängden anpassar barnet på egen hand.

 

Dagsmeny - Läs mer...