Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vilken näring barnet behöver och vilken sorts mat man ska ge. Här kan du läsa om de vanligaste råvarorna vi använder och de viktigaste näringsämnena för ditt barn så att du känner dig trygg i din nya roll som förälder.

Grönsaker

Tomat är en potatisväxt som härstammar från Peru. Den kom till norden på 1600-talet. Det finns många olika sorters tomater, såsom biff-, plommon- och körsbärstomat, men även i olika färger, såsom gul och grön.

Läs mer

Spannmålsprodukter

Spannmålsprodukter är basföda i många länder. Till en början användes spannmål till att koka gröt. Bröd har funnits i många tusen år, sedan man började odla spannmål i Mesopotamien.

Läs mer

Rotfrukter

Potatis är ett baslivsmedel i stora delar av världen. Den härstammar från Sydamerika där den har odlats i flera tusen år. I mitten av 1500-talet förde spanjorerna potatisen till Europa.

Läs mer

Frukt och bär

Vilda äpplen växer på många platser i världen. Redan på medeltiden odlades ett stort antal sorter i Medelhavsområdet. Idag finns en mängd olika äppelsorter.

Läs mer

Kött

Ända sedan människans ursprung har vi ätit kött av vilt. Efterhand som boskapsskötseln utvecklades ingår kött av olika slag som ett vanligt alternativ på middagsbordet.

Läs mer

Fisk och skaldjur

Människan har ätit fisk och skaldjur sedan stenåldern. Man brukar dela in fiskar i feta och magra. Feta fiskar är bland annat lax, sill, strömming, makrill och ål. Mager fisk är bland annat torsk, kolja, sej och gädda.

Läs mer

Mejeriprodukter och ägg

Seden att dricka mjölk har kommit via boskapsskötande folk som kom österifrån in i Europa. Under lång tid hanterades mjölken på gårdar och fäbodar.

Läs mer

Vitaminer

Ordet vitamin kommer från latinets vita som betyder liv. Vitaminer är livsnödvändiga för kroppen och behövs i små mängder. Totalt finns det 13 olika vitaminer som delas in i två olika kategorier: vattenlösliga och fettlösliga. 

Läs mer

Protein

Protein är ett byggnadsmaterial i kroppen och finns bl. a i våra muskler och i bindväven. De behövs för hela kroppens uppbyggnad, som del i celler, hormoner, enzymer och för att immunsystemet ska fungera.

Läs mer

Kolhydrater

Kolhydrater är ett samlingsbegrepp för stärkelse, fibrer och olika sockerarter i maten. Kolhydrater är vår främsta energikälla, utom för spädbarn som får bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

Läs mer

Fett

Fetterna i kroppen används som energikälla och som skydd för inre organ. De är även viktiga för att vi ska kunna behålla kroppsvärmen. Cellernas membran (det yttre skiktet) innehåller också fett. För att vi ska kunna tillgodogöra oss fettlösliga vitaminer behövs fetter.

Läs mer

Mineraler

Mineralämnen behövs i små mängder och är livsnödvändiga för tillväxt och utveckling. Mineraler ingår i en rad olika processer i kroppen och har många speciella funktioner.  Kalium, kalcium, järn, selen, zink och magnesium är några viktiga mineralämnen som alla barn behöver.

Läs mer