Skip to main content

Vanliga frågor om modersmjölksersättning

Skall man ge D-vitamindroppar till barn, även fast hen får modersmjölksersättning som innehåller vitamin D? Vad är viktigt att tänka på vid flaskmatning? De här och liknande frågor om modersmjölksersättning får vi från nyfikna föräldrar. På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om modersmjölksersättning.

Täcker COMBIOTIK® 1 näringsbehovet hela första halvåret?

Ja, HiPPs modersmjölkersättning COMBIOTIK® 1 ger fullgod näring och täcker hela näringsbehovet de första 6 månaderna.

HiPP COMBIOTIK® modersmjölkersättning innehåller prebiotikan GOS, vad står GOS för?

Bröstmjölk är rik på laktos och oligosackarider – prebiotiska fibrer som är mat för de goda bakterierna i tarmen. Bröstmjölkens innehåll av prebiotiska fibrer gör gott för den lilla magen då den stimulerar tillväxten av hälsosamma bakterier i tarmen. GOS står för Galaktooligosackarider – d.v.s prebiotiska fibrer som utvinns från laktos.

HiPP COMBIOTIK® innehåller även probiotika, vad är probiotika?

Bröstmjölk innehåller en bred blandning av olika hälsosamma bakterier (laktobaciller och bifidobakterier), så kallade probiotika. Probiotika är levande bakterier som i lagom dos ger hälsoeffekter hos människan. COMBIOTIK® innehåller probiotikan L. fermentum hereditum som är en av de vanligaste hälsosamma bakterierna i bröstmjölk.

Hur blandar jag HiPP COMBIOTIK® pulver?

Följ alltid tillagningsanvisningarna på förpackningen! Använd alltid måttet som följer med i förpackningen och tillaga pulvret med färskt, rent, kokt och avsvalnat vatten. Felaktig beredning kan gynna tillväxten av oönskade bakterier. Se till att kasta eventuella rester efter matningen.

Läs instruktionerna här

Hur länge kan jag förvara modersmjölksersättning förberedd i flaska?

Modersmjölksersättningen skall alltid blandas och ges färsk vid matningstillfället. Mjölk är en bra grogrund för bakterier och de utökas mycket snabbt vid ljumma temperaturer. Av samma anledning bör flaskan inte förberedas och sedan lagras i kylskåpet, eftersom vissa bakterier kan föröka sig även i kalla temperaturer. Vi rekommenderar att färdig blandning skall ges max 30 minuter efter tillredning.

Kan man frysa in flytande COMBIOTIK® för att förlänga hållbarhet?

Vi rekommenderar inte att man fryser in HiPP COMBIOTIK®. Orsaken är att produkten inte längre håller de kvalitetskrav som vi ställer på produkten genom att konsistensen blir annorlunda och produkten kan klumpa sig, även lukt och smaken blir påverkad utöver att vissa vitaminer och fetter kan bli påverkade. 

Vad är viktigt att tänka på vid flaskmatning?

Här är några tips hur man kan göra flaskmatningen till en lugn och mysig stund tillsammans med barnet:

 

  • Håll ditt barn nära och på ett sådant sätt att ni kan ha ögonkontakt under matstunderna. Lämna inte barnet ensamt med flaskan.
  • Försök se till att ni kan sitta i lugn och ro för att undvika att matstunden blir stressig.
  • Klä gärna av dig så att barnet kan känna din lukt och få hud mot hud-kontakt.
  • Håll flaskan stilla och nära din kropp.
  • Hygienen är viktig vid flaskmatning. Var noggrann vid tillredningen av modersmjölksersättning och följ de rekommendationer som står på förpackningen.

 

Vad har ni för fettsammansättning i COMBIOTIK®?

Vid tillverkning av modersmjölksersättning så vill HiPP alltid komma så nära bröstmjölkens sammansättning som möjligt. I bröstmjölk är palmitinsyra den dominerande mättade fettsyran. För att fettsammansättningen i COMBIOTIK®  ska bli så lik bröstmjölken som möjligt använder HiPP en blandning av olika vegetabiliska oljor där små mängder palmolja, tillsammans med raps- och solrosolja, ingår. Palmolja är den enda vegetabiliska oljan som är rik på palmitinsyra. Mängden palmitinsyra i HiPPs modersmjölksersättning COMBIOTIK® 1 motsvarar nivåerna av palmitinsyra som finns i bröstmjölk. Palmitinsyran bidrar bland annat med en god tolerans för ersättningen och minskar till exempel även frekvensen av grön avföring. Palmoljan är för bebisen en säker och bra fettkälla och idag finns inget alternativ som är lika studerad och som ger bebisen samma mängd palmitinsyra. ESPGHAN** bekräftar att palmolja är lämplig att använda i modersmjölksersättning. Det finns inga hälsoaspekter som gör att den inte skulle vara lämplig att använda. Palmoljan är alltså inte dålig för barnet (tvärtom!), och odlad på rätt sätt så kan palmoljan också vara hållbar och ekologisk. Alla ingredienser i COMBIOTIK® är hållbart och ekologiskt producerade – så alltså även palmoljan. 

**ESPGHAN - European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition

Är palmoljan i HiPPs produkter miljövänlig och ekologisk?

Av den palmolja som produceras i världen så är endast 2 % ekologisk och hållbart framtagen. Dessvärre så finns det alltså en stor mängd palmolja i världen som produceras på sätt som inte är hållbart för vår planet. Vi på HiPP använder oss uteslutande av den ekologiska och hållbart producerade palmoljan när vi använder palmolja. HiPPs ekologiska palmolja framställs från redan befintliga plantager och det innebär att HiPP kan garantera att ingen regnskog har skövlats vid framställning av palmoljan som används i HiPPs produkter. Palmoljan odlas ekologiskt av lokala småbönder, oljan är certifierad* och HiPP har full kontroll på hela kedjan -från odling till färdig olja.

*Rainforest Alliance Certified™, *RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil

Varför finns glycidylestrar, 2- och 3-MCPD fettsyraestrar i palmolja?

För att undvika illaluktande och illasmakande ämnen raffineras palmolja, det görs även med andra oljor. Under den processen, kan spår av oönskade ämnen bildas, bl. a. 3-MCPD fettsyraestrar och glycidylestrar.

Vad gör HiPP för att minska mängden oönskade ämnen i palmoljan?

HiPP använder enbart certifierad palmolja av högsta ekologiska kvalitet. Vi arbetar nära våra leverantörer av oljor, för att i största möjliga utsträckning förhindra att oönskade ämnen bildas. Vi har kunnat minska nivåerna av 3-MCPD fettsyraestrar betydligt. HiPP modersmjölksersättning är praktiskt taget fri från glycidylestrar och ligger under de nivåer av glycidylestrar som EU föreslår.

Skall man ge D-vitamindroppar till barn, även fast hen får modersmjölksersättning som innehåller vitamin D?

Ja! Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn under 2 års ålder ska ha tillskott av 10 µg vitamin D per dag.  Det gäller även barn som får modersmjölksersättning som innehåller vitamin D.

Hur byter jag över till en annan modersmjölksersättning?

Om du fortfarande har något pulver kvar från den tidigare modersmjölksersättningen, kan du byta till den nya sorten en flaska i taget och byta ut en flaska varje dag. En sådan övergång är särskilt skonsam.