Magnesium - kan utesluta detta

Varför är Magnesium så viktigt?

Magnesium spelar en viktig roll i många olika funktioner i kroppen. Det reglerar mer än tre hundra enzymer och är involverat i muskelsammandragning. Så det är inte konstigt att ungefär en tredjedel av kroppens eget magnesium finns i musklerna. Magnesium stöder musklerna genom att se till att muskelfibrerna dras samman och slappnar av.

Generellt sett är behovet av magnesium inte signifikant högre under graviditeten än tidigare. På grund av dess många funktioner bör du ändå säkerställa ett konstant intag av magnesium.

Goda källor till magnesium

Egentligen innehåller endast ett fåtal livsmedel betydande mängder magnesium. Vetegroddar eller solrosfrön är bra källor, men de spelar bara en mindre roll i det dagliga intaget. I allmänhet bör du välja fullkornsprodukter framför vitt mjöl. Bönor bidrar också till magnesiumtillförsel.

Vissa mineralvatten är en bra källa till magnesium. Det är värt att titta närmare på etiketten. En magnesiumhalt på 100 mg per liter är perfekt.

Bristsymtom

Brist på magnesium kommer att få smärtsamma konsekvenser, mest under natten: den ökända krampen. Detta kan avhjälpas genom intag av magnesium. Tidiga varningsskyltar: när du känner ”tusen nålar” i händer och fötter kan det bero på magnesiumbrist.

Symtom på hög magnesiumbrist kan vara nervositet, glömska och yrsel. I extrema fall kan för tidiga sammandragningar förekomma (runt den 30: e veckan), eftersom livmoderns muskler spänns. Se till att du får tillräckligt med magnesium i din kost. Rådfråga alltid din läkare vid problem!