Vanliga frågor om barnmat

När kan jag börja ge mitt barn mat från burk? Hur mycket frukt motsvarar en smoothie? De här och många andra frågor kommer in till oss från nyfikna föräldrar och vi tänker att det är bra om flera kan ta del av svaren. Så på den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om barnmat.

När kan jag börja ge mitt barn mat från burk?

De flesta barn klarar sig bra på enbart bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning de sex första månaderna av sitt liv. Vid cirka 6 månaders ålder är det lämpligt att börja låta barnet få små smakportioner av puréer och grötar, gärna under tiden att man fortfarande ammar barnet. Syftet med smakportionerna är att barnet sakta ska få smaka olika livsmedel. Barnet behöver också vänja sig vid att äta med sked. Om man då ger barnet smakportioner från burk eller hemlagad mat är mer en fråga om hur man praktiskt vill hantera maten till sitt barn.

Kan burkmaten förvaras i rumstemperatur innan den är öppnad?

Burkarna kan stå i rumstemperatur innan de är öppnade för att de är värmebehandlade. Det gör att de får en lång hållbarhet även i rumstemperatur. En tumregel för oöppnade förpackningar är; förvara produkten hemma på samma sätt som produkten förvaras i butiken! Då vet du att det blir rätt. Detta gäller alla förpackningstyper, såsom glasburk, klämpåsar och tråg.

Hur länge kan en öppnad burk med mat stå i kylskåpet?

En öppnad barnmatsburk håller sig med locket på i ett dygn i kylskåp. Burkar med fruktpuré kan stå med locket på i tre dygn i kylskåp och en öppnad klämpåse håller sig i ett dygn i kylskåp. Barnmatsburk eller klämpåse som barnet har ätit direkt ur ska inte sparas då det finns risk för att bakterier börjar växa som kan göra ditt barn sjukt.

 

 

Varför ska jag inte återuppvärma barnmaten?

Av hygienskäl rekommenderar vi att barnmaten serveras nyvärmd och att rester som varit uppvärmda inte sparas och återuppvärms. Mat i en förpackning som redan värmts en gång kan bli en grogrund för bakterier som försämrar matkvalitén och ganska snabbt gör matresterna oätliga. Vi vill såklart undvika att barn matas med förstörda eller försämrade produkter. Om din bebis inte orkar äta en hel burk så är vår rekommendation att endast värma upp en del av burkens innehåll. Den del som inte ska serveras för tillfället förvaras i väl återförsluten förpackning i kylskåpet till nästa måltidstillfälle och som längst den tid som anges på förpackningen.

Hur mycket frukt motsvarar en HiPPis klämpåse?

En klämpåse motsvarar cirka en frukt. HiPPis klämpåsar är tillverkade av ekologisk frukt och innehåller inget tillsatt socker.

Innehåller HiPPis klämpåsar socker?

Nej, HiPPis klämpåsar innehåller inget tillsatt socker. Däremot innehåller de frukt som bidrar med naturligt socker i form av fruktsocker. (Enligt EU får man benämna en produkt som osockrad så länge den enbart innehåller naturligt socker.)

Är HiPPis klämpåsar miljövänliga?

Vi gör allt vi kan för att minska mängden förpackningsmaterial som används och för att spara resurser.  Klämpåsarna är lika miljövänlig som glasburkar då man har tagit hänsyn till dess påverkan på miljön ur olika aspekter, bl. energiförbrukning, vattenförbrukning och CO2-utsläpp. Vid tillverkning av klämpåsar används mindre mängd material och energi per förpackning i jämförelse med andra typer av förpackningar. Dessutom är klämpåsarna okrossbara. Det går åt betydligt mindre bränsle för att transportera tomma klämpåsar i jämförelse med glasburkar. På grund av den lägre vikten per förpackning, kan fler påsar transporteras per gång i jämförelse med burkar. För att transportera tomma klämpåsar krävs 90% färre transporter per ton i jämförelse med glasburkar.

HiPP har tillsatt amarant i några av de vegetariska burkarna, vad är egentligen amarant?

Amarant är en gammal växt som odlades redan på Inka-tiden. Den växer på många håll i världen och dess frön används bland annat i gröt, bröd och pannkakor. Amarant har en rund, mild smak och ger ett värdefullt tillskott av protein och framförallt järn och kalcium. Det höga innehållet av järn i amarant tillsammans med järn från utvalda vegetabilier gör att HiPPs vegetariska rätter ger ett värdefullt tillskott av järn.

Kan jag ta med HiPPs barnmatsburkar till varmare länder utan att de förstörs?

Ja, du kan absolut ta med våra barnmatsburkar till varmare länder. Burkarna är värmesteriliserade vilket gör att de klarar alla klimat.

Varför färgar HiPPs barnmat av sig på kläder och är svårt att få bort?

Vår barnmat innehåller helt naturliga ingredienser och inga färgämnen är tillsatta. Alla HiPP produkter är gjorda av fina ekologiska råvaror och vatten står aldrig som första ingrediens på våra maträtter (förutom soppan som skall vara av rinnigare konsistens). Vid produktionen mosas maten väldigt fint (mycket mer än vid hemlagad mat) och detta gör att ingredienserna släpper ifrån sig vissa ämnen och det är då fläckar ibland kan upplevas som svårare att få bort. Tips är att inte låta fläckarna torka in utan tvätta eller skölja upp på en gång. Fläckar på ljusa kläder kan försvinna genom att hänga ut tvätt i direkt solljus.

Vilka butikskedjor säljer HiPP barnmat?

De stora butikskedjorna som Coop, ICA, Hemköp och Willys säljer våra produkter, men även andra butiker såklart. Du kan även hitta en stor del av sortimentet hos e-handlare som Apotea, Mathem och Delitea. Hittar du inte de produkter du önskar så kom ihåg att du faktiskt kan ge önskemål till butikerna om sortimentsförändringar. Lycka till!

Varför heter barnmaten HiPP?

Vår barnmat heter HiPP för att det är familjen Hipp som börjat tillverka barnmaten. Familjeföretaget har gjort så i fyra generationer. Läs mer om HiPPs historia