Det ultimata vitaminet för mödrar – folsyra

Varför är folsyra så viktigt?

Folsyra kan kallas ”vitaminet för mödrar”, eftersom redan blivande mödrar har ett betydligt ökat behov av folsyra för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Ett adekvat intag av folsyar upp till graviditetsvecka 12 minskar risken för ryggmärksbråck hos fostret. Efter v. 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck men det är viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten och amningen. 

Folat är den form av vitaminet som finns i mat och folsyra är den form som finns i kosttillskott. Rekommenderat dagligt intag för gravida och ammande är 500 mikrogram folat.  

Folsyra tillhör gruppen B-vitaminer. Det är ett ämne med många funktioner: å ena sidan är det viktigt för att hjälpa celldelning och bidrar väsentligt till den nya bildandet av celler. Å andra sidan stödjer folsyra bildandet av blod och hjärnans utveckling. I allmänhet är intaget av folsyra i maten inte tillräckligt.

Goda källor till folat

Mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär är livsmedel som innehåller mycket folat. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat. Folsyra är däremot ett mycket känsligt vitamin. Värme, ljus och syre förstör det nästan helt och gör det ineffektivt. Under graviditeten är det nästan omöjligt att få i sig tillräckligt med folsyra genom maten. En gravid kvinna skulle behöva äta cirka 20 kg broccoli per dag för att täcka det ökade behovet.

För kvinnor i fertil ålder och som önskar bli gravida är ett tillräckligt intag av folsyra viktigt redan innan man blir gravid.

Bristsymtom

Folsyrabrist orsakar trötthet. I extrema fall kan utvecklingsavvikelser hos barnet förekomma, såsom ryggmärgsbråck, en defekt orsakad av ofullständig stängning av neuralröret. Ytterligare möjliga konsekvenser är läpp- och gomspalt. Det är därför ett intag av folsyra är särskilt viktigt både innan graviditeten och även under embryostadiet (graviditetens första trimester).