Jod för sköldkörteln

Varför är jod viktigt?

Jod är viktigt för hela kroppens ämnesomsättning, och särskilt för sköldkörtelhormonerna som reglerar energibalansen i kroppen. För fostret är jod viktigt för att nervsystemet ska utvecklas normalt. Brist på jod får sköldkörteln att förstoras - även synligt - och kallas då för struma.

Eftersom bildandet av sköldkörtelhormoner för fostret redan börjar från vecka 12 i graviditeten, är det viktigt att blivande mammor ser till att de får ett tillräckligt med jod via kosten.

Källor till jod

Generellt är allt som kommer från havet rikt på jod som t ex mager fisk och skaldjur men även mjölk och ägg innehåller mycket jod. En annan källa till jod är salt som är berikat med jod vilket rekommenderas att användas i matlagningen. Det är däremot inga stora mängder salt som behövs för att få i sig jod, så undvik att salta extra på maten. 

Balanserat intag av jod - viktigast

Det är viktiga att ha ett balanserat intag av jod då svår jodbrist under graviditeten kan störa utvecklingen av fostrets hjärnan. Medan ett jodöverskott också kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling, vilket beror på att fostret är känsligare för mängden.