Naturlig bananodling i Costa Rica

Vi på HiPP köper alla våra bananer från ett rättviseprojekt i provinsen Talamanka, Costa Rica. Där odlas bananerna på naturliga fält i djungeln, istället för på stora anlagda plantager. Odlingarna sköts av ca 1000 småbönder och all odling sker givetvis helt utan bekämpningsmedel.

Odlingen sker på ett naturligt sätt som inte påverkar djungelns vegetation, eller människorna som bor där. Plantorna står inte tätt som på plantager, utan på tillräckligt stort avstånd från varandra för att man ska kunna förhindra spridning av angrepp genom att helt enkelt ta bort den planta som påverkats.

Under dessa naturliga förhållanden trivs den gamla klassiska arten "Gros Michel", som inte går att kultivera på stora besprutade plantage. Gros Michel-bananer doftar underbart och har den perfekta sötman för användning i barnmat.

Under de 20 år som HiPP har köpt in bananer från det här naturskyddsområdet, har levnadsförhållandena ständigt förbättrats för de två inhemska stammar som lever där. Deras långtidskontrakt med HiPP ger en trygg och säker inkomstkälla, vilket är sällsynt för små familjeföretag i området. Det är kvinnorna som är den drivande kraften bakom bananodlingarna. Idag gynnas över 10 000 personer i regionen av projektet, direkt eller indirekt.