Allergier & barn

Allergier och barnmat – vad ska du tänka på som småbarnsförälder?
Är ditt barn allergiskt eller misstänker du att det är allergiskt mot någon mat? Vi går igenom några vanliga tecken på allergi samt vad du ska göra och tänka på gällande barnmaten.

Barnmat och allergier är inte alltid lätt att kombinera. Ett barn som har matallergi eller födoämnesallergi, som det också heter, kan inte äta vissa saker. Varför ett barn blir allergiskt vet man inte. Det kan vara ärftligt men även miljön spelar in. Hos många barn växer födoämnesallergierna bort. Oftast gäller det allergier så som mot mjölk och ägg som är några av våra vanligaste hos småbarn. De kan växa bort medan däremot nötallergi inte växer bort.

Tecken på matallergi

Matallergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar på någonting som man ätit.  Vanliga symtom kan vara hudutslag, illamående och kräkningar, magont med diarré eller förstoppning. Även klåda och svullnad i mun och hals samt svårighet att andas är allergiska reaktioner. Om spädbarn eller småbarn inte går upp i vikt eller växer som sina jämnåriga kan det också vara tecken på födoämnesallergi. Läs mer om matallergier på vardguiden.se.

När du misstänker att ditt barn är allergiskt

När du har ett barn som är allergiskt mot mat ställer det en hel del krav på dig som förälder. Du måste utesluta det som barnet reagerar på. Är ditt barn allergiskt mot mjölk och ägg ska du undvika dessa ingredienser i maten. Är barnet glutenintolerant ska du välja barnmat utan gluten. Dessutom måste du se till att barnet får i sig mosvarande näring via andra livsmedel för att växa och utvecklas. Därför är det första du ska göra om du misstänker matallergi hos ditt barn att kontakta din läkare eller bvc-sköterska. Där finns mycket hjälp att få och till att börja med fastställa vilken mat som ditt barn är allergiskt mot och vad du ska ersätta det med.

Mat som barn bör undvika

Ur allergisynpunkt finns inga allmänna rekommendationer att undvika viss sorts mat eller livsmedel i förebyggande syfte. Däremot ska små barn inte äta insjöfisk, hälsokostprodukter, kaffe och energidrycker, opastöriserad mjölk eller honung. Detta för att de kan innehålla ämnen som kan vara skadliga för barnet. Du bör också vara försiktig med riskakor, risdrycker och salt. Har du ett barn med glutenintolerans kan du även välja majsbaserade produkter och inte bara risbaserad gröt och välling. Läs mer om det på livsmedelsverket.se.

Tänk på innehållet

När du väl vet vad ditt barn är allergiskt mot börjar en helt ny tid av planering av måltider och innehåll. Lagar du all barnmat själv så vet du exakt vad den innehåller och vad barnet får i sig. Men det är inte alltid lätt att hinna planera och tillaga hela veckans måltider. Om du ger barnet färdigmat är det därför viktigt att läsa innehållsförteckningen noga, redan i butiken, så att du inte kommer hem med något som ditt barn ändå inte kan äta.

Källor:

1177

1177

Livsmedelsverket