4-6 Månader

Barnets utveckling

Vid 4-6 månader börjar barnet få kontroll över läppar och tunga och börjar använda händerna för att nå saker runt omkring dem. Med hjälp av händerna lär sig barnet känna igen olika former och strukturer. Barnet sträcker sig efter saker, flyttar föremålet mellan händerna och släpper det ofta för att se vad som händer. De vill även gärna föra saker till munnen för att smaka på olika saker.

I den här åldern kan barnet lära sig att hantera och svälja fast föda i munnen. Med tiden kommer barnet att lära sig att använda läpparna för att dra av mat från skeden och kort därefter är det vanligt att barnet lär sig att dricka ur mugg eller pipmugg.

Nyfiken på mat

Vissa barn blir tidigt intresserade av mat. Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov av den övriga familjens mat, så länge det är så små mängder att det inte konkurrerar med amningen. Även om du ger små smakprov är det alltså viktigt att fortsätta amma fullt eller ge ersättning som vanligt ända tills barnet är sex månader.

Pyttesmå smakprov kan ge barnet möjlighet att långsamt testa nya smaker och konsistenser. Du kan till exempel ta lite av din egen mat, motsvarande ungefär ett kryddmått, på fingret eller med en sked och låta barnet få lite på tungan. Det är viktigt att maten har en mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Däremot är det ingen fara om maten innehåller lite salt, eftersom barnet endast äter små mängder.

Bröstmjölken eller modersmjölksersättningen ger all näring barnet behöver under hela första halvåret, utom D-vitamin. Om barnet vid fyra-fem månader inte verkar intresserat behöver du inte ge några smakprover, det går lika bra att vänta tills barnet är sex månader. 

Gluten

Nya forskningsresultat pekar på att det viktigaste för att minska risken för glutenintolerans är att långsamt vänja spädbarn vid små mängder gluten.  Tidigast från fyra månader kan du börja ge barnet mat som innehåller lite gluten. Gluten finns i mat som innehåller råg, korn och vete. Däremot finns det enbart en liten mängd gluten i havre.

Du kan till exempel servera barnet en smakbit av mjukt bröd eller en bit av ett smörgåsrån. Alternativt ge industritillverkad gröt eller välling som är anpassad för barn. Efter sex månader kan du långsamt öka mängden.