Så återanvänder du dina barnmatsburkar

Vad händer egentligen med alla gamla barnmatsburkar? Naturligtvis kan du återvinna barnmatsburkarna genom att lägga dem i glasåtervinningen men det finns flera fiffiga sätt återanvända dem på. Här delar vi några av våra bästa tips på vad du kan göra med dina gamla barnmatsburkar.


När du väljer att köpa färdig barnmat från HiPP kan du vara säker på att ditt barn får bra och ekologisk barnmat. I vårt ekologiska jordbruk finns inga genmodifierade grödor, djuren lever naturligt och endast naturliga medel är tillåtna. När vi lagat barnmaten har vi tänkt mycket på att den ska vara näringsriktig och passa barnets ålder och behov. HiPPs ekologiska barnmat innehåller inga tillsatser och du kan därför känna dig helt trygg med att du ger ditt barn bra mat. 

Men vad gör du med alla glasburkar?

Ur miljösynpunkt är det viktigt att återvinna dem. Det gör du enklast genom att källsortera burken i glasåtervinningen och locket i metallåtervinningen. Men du kan också hjälpa miljön genom att till exempel återanvända dina barnmatsburkar. Då är livet för burken inte slut när maten är uppäten utan den kan få nya uppgifter i ditt hem. Här delar vi några tips på hur du kan återanvända dina gamla barnmatsburkar.

Tips för återanvändning

Ljuslyktor – att göra fina lyktor av gamla barnmatsburkar är ett populärt pyssel. Du kan måla dem i fina mönster eller bara låta dem vara som de är. Varför inte dekorera dem med motiv för olika högtider som halloween, jul eller påsk. Tänk bara på att vara försiktig och aldrig lämna levande ljus utan uppsikt och glöm inte att släcka.

På kryddhyllan – glasburkar i jämn storlek kan vara mycket användbara som förvaring för till exempel kryddor eller andra torrvaror i köket. Eftersom de är genomskinliga ser du snabbt vad burken innehåller och du kan med fördel ha dem uppradade på hyllan eller på en fin bricka. Dekorera med en fin etikett så behöver du aldrig tveka på vad de innehåller.

Muggar – en fiffig idé är att återanvända glasburkarna som muggar. Dekorera burken med ett vackert mönster, motiv eller varför inte ett namn. Gör ett hål i mitten av locket där du sticker ner ett sugrör. De blir utmärkta små muggar med lock.

Pysselförvaring– tänk på alla pärlor, paljetter och annat småpyssel som dina barn samlat på sig. Genom att sortera dem i barnmatsburkarna är det lättare att hålla ordning och reda. Det blir också så mycket mer inbjudande och roligt att pyssla när barnen ser vad som finns och inte behöver leta.

Pennställ – att måla och dekorera burkarna i olika färger är ett roligt pyssel för hela familjen. När du gett varje burk en egen färg är ett tips att använda dem som pennställ. I den röda burken ställer du alla röda pennor, i den gröna alla gröna, i den blå alla blå och så vidare. Då är det lätt att hitta rätt färg och så ser det så mycket trevligare ut på skrivbordet.

Små blomvaser – barnmatsburkar är också perfekta som vaser till små buketter. Tänk första buketten av vitsippor på våren eller en liten bukett med ängsblommor om sommaren. Vad kan passa bättre som vas än en barnmatsburk?

Länkar:

Ljuslyktor 

Kryddor 

Muggar 

Pysselförvaring 

Pennställ 

Blomvaser