Vad är viktigt att tänka på när du ger utpumpad bröstmjölk?

De första veckorna efter barnets födsel kan vara överväldigande för många. Det är mycket som ska hinnas med, du kanske har ett läkarbesök, måste kanske handla mat och det kan vara många som kommer på besök för att hälsa på ditt barn. Se till att du får tillräckligt med vila och tid för att amma ditt barn i en lugn omgivning.

Ibland kan det däremot förekomma tillfällen när du behöver vara borta från hemmet under en längre tid. Om det är möjligt, är det bra om du kan ta ditt barn med dig. Kanske kan du få sällskap av någon som kan hjälpa dig. Om det däremot är omöjligt att ta med ditt barn på dina åtaganden kan du pumpa ut bröstmjölk så att barnets far eller någon annan anhörig kan ge bröstmjölken i flaska.

Utpumpad bröstmjölk måste hanteras försiktigt, för att bibehålla sin kvalitet, smak, lukt och hållbarhet. Din barnmorska eller BVC-sköterska har ofta goda råd, så sök hjälp vid behov.

Utpumpad bröstmjölk kan förvaras i kylskåp och bör ställas in i kylskåpet så snart som möjligt efter utpumpningen. Färsk bröstmjölk har en hållbarhet upp till tre dagar i kylskåp (+4 till +6 grader) om det förvaras i en anpassad, tätslutande, ren flaska (glas eller plast). Ska bröstmjölken frysas bör den förvaras maximalt 1 dag i kylskåp. Undvik att förvara den utpumpade bröstmjölken i kylskåpsdörren utan placera den längre in i kylskåpet där det är kallast.

Bakterier gillar värme och bakterietillväxten är störst när mjölken är varmare än +4 grader. Därför bör den hållas så kall som möjligt fram tills den ska användas.

Viktigt:

Hygienen är väldigt viktig!

Alla flaskdelar som kommer i kontakt med bröstmjölk måste vara noggrant rengjorda. Tvätta flaska och napp med varmt diskmedel och diskborste och sterilisera delarna i 3 minuter i kokande vatten eller tvätta i diskmaskinen i minst 65 grader.

Bröstmjölk kan frysas ner och användas vid senare tillfälle. Den bör då frysas i frysskåp som håller minst -20 grader och kan med fördel frysas i portionsförpackningar. Utpumpad bröstmjölk som har kylts ned i kylskåp, kan frysas direkt ovanpå annan fryst bröstmjölk för att bli en portion. Fryst bröstmjölk håller sig i minst sex månader i frys. Märk gärna förpackningen med datum.

Fryst bröstmjölk upptinas bäst långsamt i kylskåpet (under ca; 24 timmar), men kan också tinas upp snabt om du håller den under kallt eller ljummet rinnande vatten (max 37 grader). Se till så att inte vattnet kommer in i flaskan eller förpackningen. Då kan mjölken bli utspädd och kvaliteten blir förstörd. Det är inte lämpligt att tina upp fryst bröstmjölk i mikrovågsugnen. Den kan bli ojämt uppvärmd och delar av mjölken kan få en alltför hög temperatur vilket kan förstöra mjölkens kvalitet och egenskaper, och framförallt bränna barnet.

Vid servering värms bröstmjölken försiktigt upp i vattenbad till max 40 grader. En högre temperatur än 40 grader kommer förstöra viktiga antikroppar som finns i bröstmjölken. Se till så att mjölken inte är varmare än 37 grader när det ska ges till barnet.

Ibland kan fettet i bröstmjölken efter upptiningen ha skiktat sig. Detta är inte är farligt. För att blanda ut kan du skaka flaskan försiktigt eller snurra på flaskan. Undvik att skaka flaskan kraftigt.