Vegetarisk barnmat

Det finns inget hinder att ge ditt barn vegetarisk mat redan från början. Fler och fler föräldrar och barn väljer en helt vegetarisk kosthållning alternativt att de ersätter några måltider per vecka med vegetarisk mat.

Varianter på vegetariskt

Det finns olika typer av vegetarisk kost. I den laktovegetariska kosten har du uteslutit kött, kyckling, fisk, skaldjur och ägg men äter fortfarande mjölkprodukter. När du även äter ägg kallas det istället för lakto-ovo-vegetarisk. Vegankost innehåller däremot endast vegetabiliska livsmedel. Beroende på vad du väljer bort kan du behöva kompensera mineraler, vitaminer och näringsämnen genom andra livsmedel.

Tänk på näringsinnehållet

Några av de viktigaste ämnena att hålla koll på i den vegetariska kosten är bland annat järn och protein. Det kan lätt bli lägre eftersom vi utesluter en av de största källorna vi har för det, nämligen kött. Därför är det viktigt att istället ge protein- och järnrika vegetabiliska livsmedel som fullkorn och baljväxter. Det kan till exempel vara bönor, ärter, linser eller ersättningsprodukter.

Vi erbjuder flera rätter som är vegetariska och näringsrika. Här en smarrig Medelhavspasta som kan serveras från 8 månader. För att ersätta det järn som en köttbaserad måltid erbjuder, så har vi i vissa rätter tillsatt råvaran amarant. Vill du veta mer om amarant? Läs här.

Små barn kan även få järnberikad gröt eller välling. Med vegansk barnmat kan det framför allt vara svårt att tillgodose behovet av energi som barn i växande ålder har. Eftersom fibrer mättar men innehåller mindre energi kan det vara svårt för barnet att få i sig den mängd mat som det behöver. Ett tips är därför att ge fler men mindre portioner utspridda över dagen. Vitamin B12 är också ett näringsämne som inte finns i vegetabiliska råvaror. Därför måste barn som helt äter veganmat få tillskott. Barn som inte äter fisk eller mejeriprodukter kan också behöva fortsätta med D-droppar efter två år.  

Kontakta BVC eller dietist

Om ni har bestämt er för att ge ert barn vegetarisk kost är det viktigt att läsa på och ta reda på så mycket som möjligt om näringsämnen och barns utveckling. Framför allt för dig som vill att ditt barn ska äta vegansk mat. Innan ni utesluter några viktiga livsmedel kontakta BVC och ha kontakt med en dietist för att säkerställa att ditt barn får den näringsriktiga kost samt eventuella tillskott som det behöver redan från början. Via denna sida kan du ställa frågor direkt till vår dietist Fråga dietisten