Meny

Vanliga frågor om barngröt och välling

Innehåller er välling gluten? När kan jag börja ge mitt barn gröt? De här och många andra frågor får vi från nyfikna föräldrar och vi tänker att det är bra om flera kan ta del av svaren. Så på den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om barngröt och välling.

Innehåller er välling gluten?

HiPPs två vällingprodukter är båda gjorda av havre vilket inte innehåller gluten. Däremot är vällingen inte gjord av ren eller tvättad havre och kan därför inte konsumeras av barn som har celiaki.

Innehåller HiPPs välling järn?

Ja, Mild Fullkornsvälling från 8 månader och Fullkornsvälling från 12 månader är båda baserade på tillskottsnäring och har därmed ett gott innehåll av järn.

När kan man börja ge välling till sitt barn?

Du kan ge ditt barn välling vid 6 månaders ålder. Kom ihåg att välling innehåller fibrer och kräver därför en långsam introduktion.

Vilket näringsinnehåll har välling?

HiPPs vällingar är baserad på tillskottsnäring och har därmed ett gott näringsinnehåll. De innehåller b.la. vegetabilisk olja, fibrer, järn, vitamin D, kalcium och många andra vitaminer och mineraler.

Innehåller HiPPs välling socker?

HiPPs välling innehåller inget tillsatt socker. Däremot innehåller välling mjölk som bidrar med naturligt socker i form av laktos. Enligt EU får man benämna en produkt som osockrad så länge den enbart innehåller naturligt socker.

Hur mycket välling kan jag ge mitt barn?

Det vanligaste är att barn får välling till frukost, mellanmål och/eller kvällsmål. Rekommendationen säger max 2-3 mål av välling och gröt per dag.

När kan jag börja ge mitt barn gröt?

Helamning är rekommenderat de första 6 månaderna.  Du kan börja ge små smakportioner av gröt redan från 4 månader om du upplever att ditt barn är intresserad. Gröt är milt och omtyckt av de minsta barnen och brukar därför vara lättsamt att börja med. Kom ihåg att endast ge små mängder, t ex från ditt finger, liknande mängder som ett kryddmått.

Innehåller HiPPs gröt socker?

HiPPs grötar innehåller inget tillsatt socker. Däremot innehåller gröten mjölk som bidrar med naturligt socker i form av laktos. Våra grötar från 8 och 12 månader är smaksatta med frukt vilket också bidrar med små mängder fruktsocker.

Vad är skillnaden mellan Hipps barngröt och vanlig havregrynsgröt?

Våra barngrötar är alla berikade med järn och innehåller dubbelt så mycket järn per portion i jämförelse med vanlig havregrynsgröt. De innehåller även D-vitamin, kalcium och omega-3, som är viktiga näringsämnen för en liten bebis. Med tanke på att järnbehovet ökar vid 6 månaders ålder då barnets inlagrade förråd börjar ta slut rekommenderar Livsmedelsverket industritillverkad gröt under barnets första två levnadsår.