Bröstmjölk och amning

Bröstmjölk är det bästa för ditt nyfödda barn. Bröstmjölk innehåller alla viktiga näringsämnen de första månaderna i livet för en hälsosam tillväxt och utveckling. Vet du vad som gör amning så värdefullt och vad som är bra att tänka på när du ammar? Här har vi samlat information om bröstmjölk, amning och flaskmatning.

Amning - steg för steg

Information, tips och råd om amning.

Bröstmjölk och tarmfloran

Animering: så fungerar bröstmjölken i tarmen...

Viktigt att känna till om amning

Genom amning ger du den bästa och billigaste näringen till ditt barn som dessutom ger ett bra skydd mot infektioner och sjukdomar. Bröstmjölk innehåller alla näringsämnen som ditt barn behöver och har en sammansättning som är individuellt anpassad för just ditt barns behov. Dessutom innehåller det en mängd ämnen med biologiska egenskaper som bland annat skyddar mot infektioner. Amning ger också en stund av närhet och trygghet både för barnet och dig som mamma. Har du frågor om just din amning så tveka inte att ta hjälp av din barnmorska/BVC-sköterska. 

Om du parallellt med amningen matar med modersmjölksersättning kan det påverka din mjölkproduktion och därigenom din amning. WHO, världshälsoorganisationen, rekommenderar exklusiv amning under de första 6 månader, vilket HiPP till fullo stödjer. 

Om du av någon anledning inte kan eller vill amma så finns det modersmjölksersättning att mata ditt barn med. Alla ersättningar i Sverige är av fin kvalitet och man vet att barn som får ersättning växer och utvecklas på ett helt adekvat sätt. Det finns lagar som reglerar hur ersättningar ska se ut, och de finns till för att bebisarna ska få i sig vad de behöver. De olika ersättningarna som finns i Sverige skiljer sig åt i innehåll och ingredienser och det ger ersättningarna olika egenskaper. Alla bebisar är olika och man kan som vuxen ha olika preferenser och önskemål vad gäller ekologi osv. Rådgör med BVC inför valet av ersättning för att hitta det ersättning som passar din bebis och dig allra bäst. 

Felaktig beredning av modersmjölksersättning kan leda till negativa hälsoeffekter. Observera därför noggrant dosering och tillagningsanvisningarna på förpackningarna. Har du någon fråga om HiPPs modersmjölksersättning Combiotik så kan du alltid höra av dig till HiPPs dietister.