Vi frågar dietisten – fördelar med HiPPs ekologiska gröt och välling

Främsta anledningen till att välja ekologisk mat är för att värna om vår miljö. Men visst kan det också kännas skönt att veta att det som man ger sitt barn har vuxit till sig utan kemiska bekämpningsmedel och att nyckelpigor har vaktat och värnat om skörden?  Läs mer om fördelarna med att välja HiPPs ekologiska välling och gröt.

Välling och gröt är något som de allra flesta barn äter under sina första levnadsår. Ibland kanske flera gånger om dagen. I Sverige rekommenderas högst tre mål mat välling och/eller gröt per dag. 

Vi frågar dietisten

Vi har frågat Agneta Kjällman, Nordisk Nutritionsansvarig på HiPP barnmat, om fördelarna med vår ekologiska välling och gröt. 

– De största fördelarna med HiPPs ekologiska gröt och välling är att de innehåller tillskottsnäring med olika vitaminer och mineraler. De har en bra näringssammansättning som är anpassad för barn och utgör därför ett bra livsmedel i en varierad och balanserad kost, svarar hon.

Eftersom järnbehovet ökar vid sex månaders ålder är det viktigt att barnen också får annan mat som komplement till bröstmjölk eller ersättning. Då kan gröt och/eller välling passa bra. De är ofta uppskattade måltider och passar till frukost, mellanmål eller kvällsmål.

Och om barnet inte blir riktigt mätt på enbart bröstmjölk eller ersättning kan man börja ge smakportioner av gröt, potatis eller grönsakspuréer. Dock bör man inte ge smakportioner förrän tidigast från 4-6 månader.
 
– Man ska inte ge tidigare än 4 månader och smakprovet bör vara pyttelitet, tillägger hon.

Välj bland flera

I HiPPs sortiment finns flera varianter av ekologisk gröt och välling att välja mellan beroende vilken ålder ditt barn har. 

Som smakportion passar HiPP Mild Havregröt från 4 månader. HiPPs Mild Havregröt naturell finns från sex månader och den kan du själv smaksätta med mosad frukt eller fruktpuré.

Från åtta månader har du också Mild Fullkornsvälling och Fullkornsgröt med Banan och Plommon att välja på. När ditt barn är 12 månader finns också Fullkornsvälling eller 5-kornsgröt med frukt från 12 månader.