Vad är viktigt att täka på när du ammar?

Amning är den mest naturliga näringen för ditt barn. Men lika mycket som att ha rätt andningsteknik under förlossningen, måste man lära sig amma. Om du känner dig osäker när det kommer till amning är det viktigt att du tar hjälp från hälso- och sjukvården/personalen på bb. Barnmorskor är speciellt tränade att hjälpa till med amningsproblem.

Viktigt!

  • - Låt ditt barn själv styra när hen ska få amma genom att läsa av hens signaler på hunger. Amningen stimulerar dina mjölkkörtlar att producera mer mjölk och på detta sätt anpassar sig mjölkmängden till att passa ditt barns behov.
  • - Låt alltid barnet få tömma ena bröstet helt innan du erbjuder det andra. Fettinnehållet i bröstmjölken kommer öka när bröstet nästan är tomt. Barnet ditt behöver denna mjölk som är rik på kalorier för att gå upp i vikt och för att bli mätt.
  • - Var uppmärksam på att ditt barn inte bara suger på bröstvårtan - den blir då lätt sårig - munnen ska täcka hela vårtgården när det ammar.
  • - Dra inte bort barnet från bröstet - det kommer göra ont och kännas obehagligt för dig. Tryck istället försiktigt med lillfingret mellan munnen och bröstvårtan för att bryta vaccumet. Då kan barnet lättare släppa bröstet.