Syre tack vare järnet

Varför är järn så viktigt?

Järn förser mamman och barnet med syre. En stor del av järnet i kroppen är ständigt upptaget med att transportera syre från lungorna till blodet och till alla andra organ, särskilt till hjärnan. Under graviditeten är det mamman som förser barnet med sitt järnförråd under de första 4-6 månaderna i livet. 

Under graviditeten fördubblas järnbehovet. Ett tillräckligt intag är särskilt viktigt mot slutet när barnet växer snabbt. 

Under graviditeten kontrolleras mammans järnstatus regelbundet via blodprov hos barnmorskan som också ordinerar järntillskott till dem som behöver det.

Goda järnkällor

Järn ingår i livsmedel från både vegetabiliska och animaliska källor, men upptaget skiljer sig mellan olika typer av järn. Kroppen klarar bättre att ta upp hemjärn, järn som finns i animalier jämfört med icke-hemjärn, järn från vegetabiliska livsmedel. För vegetarianer kan det således vara ett problem att täcka sitt järnbehov från maten.

Järnrika livsmedel finns i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, frön och torkad frukt t ex aprikoser. Även inälvs- och blodmat som lever innehåller mycket järn men rekommenderas inta att konsumeras av gravida på grund av sitt höga A-vitamin innehåll som kan vara skadlig för fostret. Blodpudding går däremot bra att äta.

Vitamin C och "köttfaktorn" i fisk och kött kan förbättra upptaget av icke-hemjärn, därför är det bra att kombinera järnrika spannmål med källor till C-vitamin, som till exempel lite frukt eller bär. Ett annat tips är att tillsätta en skvätt citronsaft till salladsdressingen eller frukt till müslin.

Däremot kan ämnen som polyfenoler som finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe och vin minska upptaget och fytinsyra som finns i fiberrika livsmedel (spannmål, baljväxter och nötter) minska upptaget. 

Tidigare ansåg man att spenat vad en bra källa till järn.  Idag vet vi att spenat är en rik järnkälla, men inte i den utsträckning som en gång antogs. Hundra gram innehåller ca. 3-4 mg järn. Man behöver alltså äta stora mängder spenat för att få i sig järn.

Bristsymtom

Symptomen vid järnbrist kan vara allt från trötthet och huvudvärk till sömnstörningar och illamående. I extrema fall kan även anemi (brist på blod) förekomma.