Bra att känna till när det gäller amning

När ert efterlängtade barn äntligen har fötts och det är dags att amma är det inte ovanligt med frågor kring …. Vad ska jag äta och drick, vad ska jag undvika? Kan jag träna? Nedan följer en guide kring viktiga tips och råd när det gäller amning.

 

 

Din kost under amning/vad är bra att äta under amningen

Om du barn ammas, är det viktigt för dig själv och ditt barn att du håller en hälsosam och balanserad diet. Förmodligen kommer du uppleva en ökad hunger än normalt då din kropp under amning är i behov av mer kalorier. Frukt, grönsaker, fullkorn och mjölkprodukter, magert kött och fisk bidrar till att du och ditt barn får i sig de nödvändiga näringsämnen ni behöver. Enligt "rön" så kan pulses och lök bidra till ökade gaser hos ditt barn och att tomat och citron  bidrar till sårig/öm bak? - ha i åtanke att det inte finns någon vetenskaplig grund för detta. Se till att du inte avstår från vissa livsmedel i onödan - testa olika livsmedel i olika kvaliteter för att förstå vad som fungerar för ditt barn eller inte.

Om du känner sug efter sötsaker, försök att äta frukt, fruktsallad eller torkad frukt (kanske i yoghurt eller kvart). Även HiPP fruktpureér kan stilla sötsuget under dagen/fungera som ett perfekt alternativ för att stilla sötsuget.

Om du äter en strikt vegetarisk eller vegansk rådgör gärna med din BVC-sköterska/barnmorska om det är något du bör tänka på.

Vätskeintag under amning

Under amningen så behöver din kropp mer vätska än tidigare, därför är det viktigt att du dricker tillräckligt. Se gärna till att du under amningen har tillgång till vatten, då det inte är ovanligt att du under amningen känner en ökad törst. Vi rekommenderar att du främst väljer vanligt vatten alt. osötade örtteer alternativt ett glas juice utblandad med mineralvatten.

När det kommer till kaffet behöver du inte sluta dricka det, men se till att du inte dricker mer än två till tre koppar kaffe per dag. Var uppmärksam om ditt barn visar tecken på rastlöshet efter att du druckit kaffe - även små mängder koffein kan påverka ditt barn.

Alkohol och nikotin ska helt och hållet uteslutas under amningsperioden!

Träning under amningsperioden

Den gamla ordspråket/uppfattningen att träning minskar kroppens mjölkproduktion stämmer inte. Däremot rekommenderas du att vänta sex till åtta veckor efter förlossningen innan du återupptar din träning. Därefter är det inga problem att träna med måtta - se bara till att du inte tar ut dig för mycket då det riskerar att påverka smaken på bröstmjölken. Det betyder inte att ditt barn blir surt eller blir förstört, bar att det kommer att smaka något annorlunda. Lyssna till din kropp och vad du känner är rätt för dig.

Läkemedel under amning

Se alltid till att du rådgör med din läkare innan du tar vissa läkemedel under amningsperioden. Vissa typer av läkemedel fungerar utan problem under amning medan en del bör man helt och hållet undvika.