Resa med små barn – så gör du med maten

Inför semester är det många barnfamiljer som planera för en långresa. Att resa med barn är härligt men det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska göra med maten. Vi delar tio av våra bästa tips för en smidigare resa. 


1. Säkerhetskontrollen – Barnmat som ska förtäras på flygningen får du ta med i handbagaget. Men du måste vara noga med att visa upp det i säkerhetskontrollen som kommer att kontrollera den med speciell utrustning. Glöm inte att också kontrollera vad som gäller om du ska byta flyg i något annat land. Läs mer om vad du får ta med här.

2. Flyget – På flygplanet brukar det gå bra att få sin barnmat värmd. Men det kan vara bra att säga till direkt när man stiger ombord för mitt i serveringen kan det bli väldigt stressigt. Ska ni flyga länge? Ta gärna med något snacks som ditt barn kan sitta och plocka med. Från 12 månader kan du till exempel välja Kex med fullkorn och äpple.

3. Utlandet – Tänk på att det i utlandet inte alltid finns samma utbud och sortiment av barnmat som vi är vana vid. Framförallt kan det vara svårt att få tag på välling om det inte är speciellt inköpt av butikerna på orten. Fråga resebyrån vad som gäller för ditt resmål.

4. Beställ barnmat – Visste du att via Kit4Kids kan du förbeställa HiPPs barnmat nästan vart du än ska i världen. Då behöver du inte packa det i väskan utan det levereras direkt till ditt hotellrum. Välj mellan färdiga barnkit anpassade till 6, 8 och 12 månader för hela resan. Läs mer om det här.

5. Tåget – Reser du med SJ:s tåg inom Sverige är det som regel möjligt att värma barnmaten. I restaurangvagnen har du oftast tillgång till mikro annars brukar man kunna vända sig till personalen och be om hjälp. Fråga vad som gäller när du bokar biljetten.

6. Bilen – Bilar du runt på vägarna i sommar så finns det en del hjälpmedel som barnmatsvärmare eller vattenkokare för bil att införskaffa. Naturligtvis kan du också stanna vid mackar eller vägkrogar för att låna mikro. En termos med varmt vatten till välling eller gröt kan också vara bra att ha nära tillhands.

7. Båten – På många turistbåtar finns tillgång till mikro eller så kan man få hjälp i serveringen med uppvärmning av barnmat. Ett tips är att fråga innan man köper biljetten. Men ska du ut med egen båt utan matlagningsmöjligheter kan en mattermos med varmt vatten fungera bra för att värma barnmat i vattenbad. En kylväska kan också komma väl till pass för att hålla mat och dryck väl kylda i solen. Glöm inte flytväst och solskydd.

8. Förpackningar
 – Ett bra alternativ är att packa med mellanmål som finns i smidiga förpackningar som till exempel HiPPs smoothies. De är både lätta att äta och lätta att ta med och kan ges om det är bråttom. De går också bra att återförsluta.

9. Kall mat – Ett tips är att ha med mat eller mellanmål som inte behöver värmas. Du vet aldrig om det blir förseningar eller om du måste stanna någonstans där det inte finns värmemöjligheter. Ta gärna med HiPPs Frukt & Dinkel från 6 månader.

10. Välja mat Här kan du läsa mer om HiPPs sortiment för att du enkelt ska kunna planera ditt barns mat på semestern och samtidigt vara säker på att det får i sig all näring det kan behöva.

Trevlig resa!