Guide om mineraler för små barn.

Vi reder ut frågorna om näring och viktiga mineraler ditt barn behöver.

Den lilla kroppen behöver mycket näring, vitaminer och mineraler. Här kan du läsa om de vanligaste mineralerna som alla barn behöver få i sig, hur mycket de behöver och i vilken sorts mat och råvaror mineralerna finns. Du hittar även näringsrekommendationer vid barnets olika åldrar från att det är sex månader och ända upp till 5 år.

Naturliga mineralämnen som är viktiga för alla småbarn

Mineralämnen behövs i små mängder och är livsnödvändiga för tillväxt och utveckling. Mineraler ingår i en rad olika processer i kroppen och har många speciella funktioner.  Kalium, kalcium, järn, selen, zink och magnesium är några viktiga mineralämnen som alla barn behöver.

Kalium hjälper till att reglera blodtrycket och är viktigt för nerverna och musklerna

Kalium behövs bl. a för vatten- och syrabalansen, och för nervernas och musklernas funktion. Kalium deltar också i regleringen av blodtrycket. Det är ovanligt med kaliumbrist orsakat av dåliga matvanor. Men bristtillstånd kan förekomma vid vissa sjukdomar eller i samband med behandling med vissa mediciner. 

Mat som innehåller extra mycket kalium

Frukt och bär, potatis, grönsaker, rotfrukter, fil och yoghurt är våra främsta källor till kalium.

Rekommenderat intag av Kalium (mg)

Barn 6-11 månader (1100 mg) Barn 12-23 månader (1400 mg) Barn 2-5 år (1800 mg)

Kalcium är viktigt för skelett och tänder

Kalcium behövs för uppbyggnaden av skelett och tänder. Det mesta av kroppens kalcium finns i skelettet. Det behövs också för att blodet ska kunna koagulera (levras), samt för att nerver och muskler ska fungera normalt. Kalciumbrist i maten under uppväxten gör att skelettet inte utvecklas normalt och kan medföra en ökad risk för benskörhet på äldre dagar.

Mat som innehåller extra mycket kalcium

Mejeriprodukter som mjölk, fil, yoghurt och ost har ett naturligt innehåll av kalcium. HiPPs tillskottsnäring, gröt och välling innehåller också kalcium. Vissa soja- och havredrycker berikas med kalcium. En mindre mängd kalcium finns i gröna bladgrönsaker, nötter och frön.

Rekommenderat intag av Kalcium (mg)

Barn 6-11 månader (540 mg) Barn 12-23 månader (600 mg) Barn 2-5 år (600 mg) 

Järn är viktigt för blodvärdena, immunförsvaret och orken

Järn är en del av hemoglobin som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobin transporterar syre till kroppens celler. Järn ingår även i en del enzymer. Järnbrist kan ge blodbrist, så kallad järnbristanemi. Man blir blek, trött, håglös och får nedsatt immunförsvar. Järnbrist är den vanligaste bristen i Sverige.  Barn och ungdomar behöver mycket järn när de växer. Kvinnor som menstruerar och gravida har också ett ökat behov.

Två olika sorters järn

Mat innehåller två olika former av järn: hemjärn som finns i kött och icke-hemjärn som finns i vegetabilier, men även till en viss del i kött. Kroppen tillgodogör sig hem-järn betydligt bättre än icke-hemjärn. Olika faktorer kan påverka kroppens förmåga att utnyttja icke hemjärn. Förutom kött och fisk så ökar vitamin C förmågan att utnyttja järnet. Däremot kan fytinsyra som framförallt finns i fullkornsprodukter som grovt bröd, råris, müsli, ärter, bönor och linser minska kroppens utnyttjande av järnet. Genom surdegsjäsning av bröd minskar fytinsyran och kroppens förmåga att använda järnet ökar. Även svart te och livsmedel som innehåller mycket kalcium kan hindra att icke- hemjärn utnyttjas på bästa sätt.

Mängden järn i bröstmjölk är liten, men det som finns kan kroppen utnyttja bra. Under det första halvåret behöver fullgångna barn som ammas inget extra järn.

Ökat järnbehov från 6 månader

Från sex månaders ålder bör barn få tillägg av annan mat för att bl. a tillgodose det ökade järnbehovet. Tillskottsnäring, välling och gröt i HiPPs sortiment innehåller järn för att ge barnet ett tillskott det behöver.

Mat som innehåller extra mycket järn

Kött, lever och blodmat har ett högt järninnehåll. Fullkornsbröd och fullkornsmjöl innehåller mer järn än vitt bröd och fint mjöl, men innehåller samtidigt fytinsyra. Surdegsjäsning förbättrar kroppens förmåga att tillvarata järnet i fullkornsbröd.  Vegetabiliska livsmedel som müsli, ärter, bönor och linser, samt gröna grönsaker innehåller också järn.

Rekommenderat intag av Järn (mg)

Barn 6-11 månader (8 mg) Barn 12-23 månader (8 mg) Barn 2-5 år (8 mg)

Selen är antioxidanten som hjälper kroppen mot fria radikaler

Selen är en antioxidant som ingår i kroppens försvar mot fria radikaler. Man har inte sett brist på selen i Sverige, även om vi inte äter speciellt mycket selen.  I selenfattiga områden i Kina har man däremot kopplat samman selenbrist med hjärtmuskelförändringar.

Mat som innehåller extra mycket selen

Seleninnehållet i vegetabilier beror bland annat på var de har vuxit. I Norden är seleninnehållet i jorden lågt. Därför är vegetabilier som har vuxit här relativt selenfattiga. De bästa källorna för selen i Norden är fisk, skaldjur, inälvsmat, kött, vilt, ägg och mjölkprodukter.

Rekommenderat intag av Selen (µg)

Barn 6-11 månader (15 µg) Barn 12-23 månader (20 µg) Barn 2-5 år (25 µg)

Zink är bra för mörkerseendet och tillväxten

Zink behövs för en rad olika funktioner i kroppen, bl. a för tillväxt av skelettet, ögats anpassning till mörkerseende och för att könshormon och tillväxthormon ska fungera. Zinkbrist hos barn kan leda till sämre tillväxt och försämrat immunförsvar. Även sämre sårläkning, mörkerseende och försämrat smak- och luktsinne har beskrivits.

Mat som innehåller extra mycket zink

Zink finns i kött, speciellt mörkt kött, inälvsmat, fisk, skaldjur, mjölk- och mjölkprodukter samt fullkornsprodukter av bröd, gryn och flingor. Genom att välja surdegsjäst fullkornsbröd förbättras kroppens förmåga att utnyttja zink i bröd.

Rekommenderat intag av Zink (mg)

Barn 6-11 månader (5 mg) Barn 12-23 månader (5 mg) Barn 2-5 år (6 mg)

Magnesium är viktigt för omsättningen av kalcium och för nerv- och muskelfunktioner

Mer än hälften av kroppens magnesium finns i skelettet. Magnesium är inblandat i många olika processer i kroppen och behövs bl.a. för omsättning av kalcium och för nerv- och muskelfunktioner. Det är också inblandat i produktionen av energi och proteiner.

Magnesiumbrist på grund av dåliga matvanor är ovanligt, men kan förekomma vid vissa sjukdomar och vid behandling med vissa läkemedel. Symptom kan vara hämmad tillväxt, svaghet i musklerna, muskelkramper och trötthet.

Ekologisk odling är bra för magnesiumhalten

Kemiska gödningsmedel hindrar växterna från att dra åt sig magnesium ur jorden.

Så mycket Magnesium behöver ditt barn (rekommenderat intag)

Rekommenderat intag av Magnesium (mg)

Barn 6-11 månader (80 mg) Barn 12-23 månader (85 mg) Barn 2-5 år (120 mg)

Mat som innehåller extra mycket magnesium

Magnesium finns främst i vegetabilier, såsom nötter och frön, baljväxter och fullkornsprodukter. Även gröna bladgrönsaker, kött, fisk och skaldjur har ett bra innehåll.  

 

Bröstmjölk rekommenderas för spädbarn upp till sex månaders ålder.

Välling

Välling

Våra vällingar passar bra som frukost, mellanmål eller kvällsmål.

Gröt

Gröt

Våra grötar innehåller alla de vitaminer och mineraler som små magar behöver.

Mellanmål & smoothie

Mellanmål & smoothie

Våra ekologiska mellanmål innehåller endast det bästa från naturen.

Maträtter

Maträtter

Våra maträtter är omsorgsfullt tillagade på de allra bästa ekologiska råvarorna.