Grönsaker

Tomat

Historik

Tomat är en potatisväxt som härstammar från Peru. Den kom till norden på 1600-talet. Det finns många olika sorters tomater, såsom biff-, plommon- och körsbärstomat, men även i olika färger, såsom gul och grön.

Tillagning/beredning

Tomater äts både råa och tillagade och är en av de vanligaste ingredienserna i sallad i Sverige. Tomat är huvudingrediens i ketchup. Konserverad tomat ingår som ingrediens i många rätter.

Infrysning

Tillagad tomat går utmärkt att frysa.

Tomat till små barn

Det går bra att ge små barn tomat. Man kan vänta lite med rå tomat tills barnet kan äta små bitar. Frukter och grönsaker som är röda eller oranga kan ge små röda utslag runt munnen på små barn. Denna reaktion är oftast inte allergi. Om man väntar en tid och provar en mindre mängd av tomat när barnet är lite äldre går det oftast bra.

Speciella näringsämnen

Tomat innehåller bland annat 573 µg karoten, ett förvitamin till vitamin A, vilket motsvarar 48 RE* (vitamin A)per 100 g. *retinolekvivalenter

 

Sallat (sallad)

Historik

Den tidigaste beskrivningen av sallat hittar man i ett tempel i Egypten. Romarna odlade den och spred den inom riket. Numer odlas sallat över hela världen. Det finns många olika sorter. De hör till två olika grupper, den ena är vanlig sallat, isbergssallat och flera andra sorter med mild smak. Den andra gruppen har lite bitter smak, till exempel rucolasallat.

Tillagning/beredning

Var noggrann med att skölja sallat. Den äts ofta rå som tillbehör till mat eller blandad i olika sallader. Vissa sallatssorter går bra att tillaga. 

Infrysning

Rå sallat är olämpligt att frysa in. Däremot kan rätter med tillagad sallad frysas.

Sallat till små barn

Sallat tillhör inte de första grönsakerna som man ger små barn. När barnen börjar kunna äta bitar av mat är det dags att introducera sallat.

Speciella näringsämnen

Sallat innehåller lite energi (kalorier) och bland annat 1300 µg karoten, ett förvitamin till vitamin A, vilket motsvarar 108 RE*( vitamin A). Näringssammansättningen kan variera mellan olika sallatssorter. Grön sallat innehåller även 73 µg folat per 100 g. *retinolekvivalenter

 

Paprika

Historik

Paprikan är grön från början och skiftar färg till gul, orange eller röd när den mognar. Den härstammar från Central- och Sydamerika. I slutet av 1400- talet togs frön till Spanien och spreds till andra europeiska, afrikanska och asiatiska länder. Mexiko är fortfarande en av de ledande paprikaproducenterna i världen.

Paprikor kan vara gröna, röda, orange, gula, vita, regnbågsfärgade och lila, beroende på sort och när de odlas.

Tillagning/beredning

Paprika används rå i sallader och som garnering på smörgåsar, men passar även bra i grytor, att rosta, koka, steka eller woka. 

Infrysning

Tillagad paprika går utmärkt att frysa in.

Paprika till små barn

Små barn kan äta tillagad paprika utan skal. När barnen blir lite större kan de även äta råa paprikabitar.

Speciella näringsämnen

Paprika innehåller bland annat vitamin C, folat och karoten, ett förvitamin till vitamin A. Den röda paprikan är mest näringsrik. Den gula paprikan innehåller obetydligt mer vitamin C. Gul paprika innehåller 163 mg vitamin C per 100 g. Röd paprika innehåller 417 µg karoten, ett förvitamin till vitamin A som motsvarar 40 RE* (vitamin A) och 56,7 µg folat per 100 g. *retinolekvivalenter

 

Avokado 

Historik

Avokado tillhör lagerväxter och härstammar från Mexiko. Avokado är en frukt som växer på ca 20 m höga träd.

Tillagning/beredning

Avokado äts rå, antingen som en förrätt med en fyllning, skivad i sallader eller på smörgås. Avokado kan även tillagas som soppa eller användas som ingrediens i såser. Guacamole är en röra är gjord på avokado. Avokado blir snabbt mörk i köttet när man har delat och skurit upp den. Några droppar lime eller citron gör att den gröna färgen kan bibehållas.

Infrysning

Avokado kan inte frysas. 

Avokado till små barn

Det går bra att använda avokado till små barn. Den är mjuk och lätt att mosa och svälja.

Speciella näringsämnen

 

Avokado innehåller förhållandevis mycket fett och energi (kalorier) för att vara en frukt. Dessutom finns flera olika näringsämnen, bl. a 600 mg kalium, 116 µg folat och 3,4 mg vitamin E per 100 g. 

 

Majs

Historik

Majs är egentligen ett sädesslag och är näst efter vete och ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen. Majs började odlas i Centralamerika och spred sig därefter till stora delar av världen. Det finns tusentals majssorter som passar för odling under olika betingelser och för olika ändamål.

Tillagning/beredning

Majskolvar är goda kokta i vatten och äts varma med smör och lite salt. Majskornen kan också kokas och användas i sallader eller i andra maträtter. Både gryn och mjöl kan framställas av majs för att göra bröd eller polenta som är små gryn som tillverkas av majskornets kärna. I Italien kokas polenta till en gröt- eller puddingliknande rätt som kan serveras till kött eller korv.

Infrysning

Kokt majs går utmärkt att frysa in.

Majs till små barn

När barnet börjar övergå från puré till mjuka bitar av mat kan man börja testa kokt majs. 

Speciella näringsämnen

 

Majs innehåller bland annat kolhydrater, energi och 53,7 µg folat per 100 g.

 

Gröna ärtor

Historik

Ärter fanns i Burma redan för cirka 10 000 år sedan.  

Tillagning/beredning

Det är vanligast att äta tillagade ärtor, kokta till mat, i soppor, grytor, stuvningar, etc.

Infrysning

Kokta ärtor går utmärkt att frysa.   

Ärter till små barn

Man kan ge små barn ärtpuré på kokta ärter. När barnen blir lite större och kan äta bitar av mat, kan man ge hela kokta ärtor.    

Speciella näringsämnen

Gröna ärter innehåller mer protein (5,4 g/100 g) än många andra grönsaker, dessutom 65 µg folat och 2 mg järn per 100 g.

 

Gröna bönor/Haricot verts

Historik

Bönor är en baljväxt som härstammar från Amerika.

Tillagning/beredning

Det är vanligast att koka eller steka bönor. De används som tillbehör till mat, i sallader, grytor, soppor, etc.

Infrysning

Tillagade bönor går bra att frysa. 

Gröna bönor till små barn

Små barn kan äta puré av kokta gröna bönor. Kom ihåg att ta bort ”tråden” på bönan.

Speciella näringsämnen

 

Gröna bönor innehåller bland annat 36 µg folat, 1 mg järn och 235 mg kalium per 100 g.

 

Aubergine/Äggplanta

Historik

Aubergine är släkt med potatis och härstammar från Sydostasien och södra Indien.  Idag används den mycket i bland annat södra Europa. Det finns några olika sorter, men de vanligaste är svart-violetta.

Tillagning/beredning

Aubergine kan tillagas på många olika sätt och smakar utmärkt som stekt, rostad, bakad, kokt, eller gratinerad. Olivolja används ofta vid tillagningen.

Infrysning

Tillagad aubergine går utmärkt att frysa.

Aubergine till små barn

Det går bra att använda aubergine i rätter till små barn.

Speciella näringsämnen

 

Aubergine innehåller lite energi (kalorier) innan den tillagas med olja eller annat fett. Den innehåller bl. a 210 mg kalium och 21,3 µg folat/100 g. 

 

Kål

Historik

Vitkål, rödkål, blomkål och broccoli tillhör kålsläktet. Vitkål kommer från södra Europa och är känd sedan 1100-talet. Spetskål är en variant på vitkål. Rödkål har varit mindre känd än vitkålen. Först under 1900-talet började den användas i lite större utsträckning.  

Tillagning/beredning

Både vitkål och rödkål kan användas som råkost. Vitkål används i soppa, kåldolmar, kålpudding och som wokad.  Rödkål är vanlig på julbordet.

Infrysning

Tillagad kål går utmärkt att frysa in.

Kål till små barn

Vitkål och rödkål brukar inte vara de första grönsakerna som ges till små barn, men efterhand som barnen börjar kunna äta mer kan man införa kokt eller tillagad vit- och rödkål. För lite större barn är en råkostsallad med vitkål ett C-vitaminrikt tillbehör till maten.

Speciella näringsämnen

Vitkål innehåller bland annat 46,2 mg vitamin C och 19,1 µg folat per 100 g.

 

Blomkål

Historik

Blomkål tillhör kålfamiljen. Odlad blomkål härstammar från Mindre Asien och spreds i Europa under 1500–talet. Blomkål odlas i hela världen. Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön och violett.

Tillagning/beredning

Blomkål äts vanligtvis kokt, stekt eller wokad, men kan även ätas rå, t ex i sallader eller inlagd.

Infrysning

Kokt blomkål går utmärkt att frysa.

Blomkål till små barn

Kokt blomkål går utmärkt att ge små barn. När de blir lite större kan man även ge dem råa bitar att äta med handen.

Speciella näringsämnen

 

Blomkål innehåller bland annat 79 mg vitamin C, 88 µg folat och 340 mg kalium per 100 g.

 

Broccoli

Historik

Broccoli är släkt med blomkål. Den odlades för 2000 år sedan av greker och romare, men först på 1950-talet blev den populär i USA och sedan i Europa. Broccoli kan odlas över hela Sverige.

Tillagning/beredning

Det är vanligast att äta tillagad broccoli, t ex kokt, wokad, och stekt. Förutom som tillbehör till maten, passar den utmärkt i soppor och grytor. Men man kan även äta broccoli rå i bitar i t ex sallader.

Infrysning

Tillagad broccoli går utmärkt att frysa.

Broccoli till små barn

Små barn kan äta puré av kokt broccoli. När de blir lite större kan de även äta bitar av rå broccoli.

Speciella näringsämnen

 

Broccoli är en av våra mest näringsrika grönsaker och innehåller bland annat 83 mg vitamin C, 175 µg folat och 332 mg kalium per 100 g.