Guide om kolhydrater och kostfibrer för små barn

Vi reder ut frågorna om kolhydrater och kostfibrer för små barn.

Kolhydrater är människans största energikälla. Små barn behöver en balans av kolhydrater, fett, vitaminer, protein och mineraler för att växa, utvecklas och må bra. För barn behöver omkring hälften av matens energi vara kolhydrater. Här kan du läsa om kolhydrater och kostfiber, i vilken sorts mat och råvaror de finns och vilka rekommendationer som finns för barnets olika åldrar.

Kolhydraterna är hjärnans bränsle

Kolhydrater är ett samlingsbegrepp för stärkelse, fibrer och olika sockerarter i maten. Kolhydrater är vår främsta energikälla, utom för spädbarn som får bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det mesta av matens kolhydrater omvandlas till glukos (en sockerart) i kroppen. Hjärnan behöver glukos som bränsle.   

Mat som innehåller extra mycket kolhydrater

Kolhydrater finns bl. a i olika sädesslag, bröd, pasta, flingor, gryn, potatis, rotfrukter, frukt, bär och grönsaker. Socker består enbart av kolhydrater, men inga andra näringsämnen som vitaminer och mineraler. Därför brukar man säga att det ger ”tomma kalorier”. Livsmedel med tillsatt socker såsom läsk, saft, kakor och godis innehåller därför mycket kolhydrater och ger onödig energi utan att bidra med hälsosam näring. Enligt rekommendationerna ska energiintaget från tillsatt socker vara under 10 procent.

Rekommenderat intag av kolhydrater för små barn (% av energiintaget)

Barn 6-11 månader (45-60) Barn 12-23 månader (45-60) Barn 2-5 år (45-60)

Kostfibrer är bra för magen

Kroppen kan inte bryta ner fibrer på samma sätt som andra kolhydrater. Matens fibrer gör att magen sköter sig bättre. Dessutom kan fibrerna användas som ”mat” av bakterierna som finns i tarmen. På så sätt kan hälsosamma bifidobakterier och laktobaciller bildas. Fiberrik mat gör också att blodsockret stiger långsammare efter en måltid. Även för barn är det viktigt med kostfiber, men det saknas rekommendationer för de allra minsta barnen.

Mat som innehåller extra mycket kostfibrer

Fibrer finns i bröd, flingor, ris och pasta av fullkorn, frukt och grönsaker, ärtor, bönor och linser.

Bröstmjölk rekommenderas för spädbarn upp till sex månaders ålder.