Fett

Guide om nyttiga fetter för små barn

Vi reder ut frågorna om vilka fetter som är nyttiga för små barn.

Fetter som omega-3 och omega-6 är livsnödvändiga för barnets hälsa och utveckling. Fett är en viktig energikälla, dessutom det näringsämne som ger barnet mest energi per gram. Här kan du läsa om fetter för små barn, i vilken sorts mat och råvaror de finns och rekommendationer för barnets olika åldrar.

De livsnödvändiga fetterna tillförs via maten

Fetterna i kroppen används som energikälla och som skydd för inre organ. De är även viktiga för att vi ska kunna behålla kroppsvärmen. Cellernas membran (det yttre skiktet) innehåller också fett. För att vi ska kunna tillgodogöra oss fettlösliga vitaminer behövs fetter. Vissa av dem är livsnödvändiga, så kallade essentiella, såsom omega-3- och omega-6 fett och påverkar bl. a blodtryck och immunförsvaret. Dessa måste tillföras via maten.

Tre sorters fett

Fett är det näringsämne som ger mest energi (kalorier) per gram. Vi brukar dela in fettet som finns i maten i mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Enligt rekommendationerna ska vi äta mindre mättat och mer enkelomättat och fleromättat fett än vad vi gör idag.

Enkelt uttryckt så är mättat fett fast i konsistensen i rumstemperatur, som hårt margarin, kokosfett och smör. Men även fettet i mjölk, ost och kött är mättat. Omättat fett är ofta mjukt i rumstemperatur och finns bl. a i bordsmargariner, oljor, flytande margarin och fet fisk. Även nötter, mandel och avokado innehåller omättat fett.

Spädbarn behöver mer fett

Spädbarn behöver mer fett än äldre barn och vuxna. I bröstmjölken kommer ungefär hälften av energin (kalorierna) från fett. När barnet övergår till att äta vanlig mat krävs det lite extra fett för att det skall få tillräckligt med energi. Därför bör man tillsätta 1 tsk fett (flytande margarin eller olja) i hemlagad mat. 

Omega-3 och omega-6-fett är nödvändiga för små barn

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen. De behövs bland annat för att hjärnan och ögonen ska kunna utvecklas och fungera. För att kroppen ska kunna bygga och reparera celler är de också nödvändiga. De påverkar även regleringen av blodtrycket, samt vårt immunförsvar. För foster och små barn är omega-3 och -6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt.

Brist på nyttiga fetter kan ge sämre immunförsvar

Brist på omega-3-och omega- 6-fett kan leda till försämrat immunförsvar, hudproblem och störningar i nervsystemet och ögat. 

Mat som innehåller extra mycket Omega-3

Omega-3-fett finns i fet fisk som t ex lax, sill och makrill, men det finns också i linfrö, rapsolja och valnötter.

Mat som innehåller extra mycket Omega-6

Omega-6-fett finns i majs-, solros- och i sojaolja.

Rekommenderat intag av fett (% av energiintaget)

Barn 6-11 månader (30-45) Barn 12-23 månader (30-40) Barn 2-5 år (25-40)

Bröstmjölk rekommenderas för spädbarn upp till sex månaders ålder.