Flaskmatning

Matstunden är inte bara mat, det är också en stund för närhet, hudkontakt och samspel mellan föräldrarna och barnet. Dessa faktorer är lika viktiga oavsett om man ger sitt barn bröstmjölk eller modersmjölksersättning med nappflaska. Det är viktigt att försöka skapa en lugn miljö under matningen för att stimulera barnets hunger och även matsmältning. Genom beröring under matningen frisätts hormonet oxytocin vilket ger barnet en extra dos av lugn och ro.

Hudkontakt underlättar samspelet mellan barnet och föräldrarna, det gör även barnet lugnt och att det lättare håller en lämplig temperatur. Vid flaskmatning är det bra om barnet är halvsittande, gärna i någons famn för att också kunna hålla ögonkontakt under matningsstunden. Det är bra att hålla flaskan stilla och inte truga om barnet vill ta en paus i matningen eller visar tecken på mättnad.

Flaskmatning och hantering av bröstmjölk

För föräldrar som av olika anledningar väljer att flaskmata med bröstmjölk finns det olika sätt att mjölka ur mjölken och ge på flaska. Man kan handmjölka eller använda bröstpump. Det går bra att samla mjölk från flera olika pumpningstillfällen, mjölken ska dock kylas separat. Den färska bröstmjölken kan sparas upp till tre dygn i kylskåpet (inte i dörren) och det går även bra att frysa bröstmjölk. Läs mer på Rikshandbokens hemsida om att spara bröstmjölk.

Flaskmatning med modersmjölkersättning


Rådgör alltid med din BVC innan du ger modersmjölksersättning. För att minska risken att det bildas skadliga bakterier är det viktigt att blanda modersmjölksersättningen på rätt sätt. Följ anvisningarna på paketet och var noga med att alltid rengöra flaskan ordentligt.

Goda råd för flaskmatning

  • Använd en väl rengjord flaska med ett lämpligt stort hål på nappen. En napp med för stort hål gör att ersättningen rinner till för snabbt och barnet kan då förlora sin sugteknik. En napp med ett för litet hål gör att matningen går för långsamt och barnet riskerar då att bli trött innan det har fått i sig tillräckligt md näring. En lämplig matningsstund bör ta ca 10-20 minuter.
  • Det går även bra att ge ersättning i kopp eller snipa. Planerar du att fortsätta amma kan det vara bra att undvika att ge ditt barn flaska för att inte störa barnets sugteknik.
  • Mata på barnets hungersignaler snarare än efter klockan.
  • Var noga med att alltid följa tillagningsanvisningen på förpackningen.
  • Kom tätt intill barnets kropp för att öka anknytningen. Barnet lär sig snabbt att känna igen föräldrarnas röster, dofter och rörelser vilket skapar en trygghet för barnet.
  • Stryk flaskan runt barnets mun, det leder ofta till att barnet gapar och visar intresse. Ge flaskan till barnet och vinkla den så att barnet inte sväljer onödigt med luft. Se till så barnets läppar är ordentligt omslutna kring nappen för en god sugteknik.
  • Växla mellan att ha barnet på höger respektive vänster arm och kom ihåg att ha ögonkontakt under matningen.
  • Låt barnet bestämma när det är mätt, truga inte om barnet visar tecken på mättnad likaväl som du kan ge mer om barnet fortfarande smackar med läpparna.
  • Flaskmatning är precis som amning, ett samspel man behöver lära sig tillsammans med sitt barn. Passa på att ha en mysig stund och se till att ha en lugn och skön miljö runt omkring.