Spannmålsprodukter
Historik
Spannmålsprodukter är basföda i många länder. Till en början användes spannmål till att koka gröt. Bröd har funnits i många tusen år, sedan man började odla spannmål i Mesopotamien. De äldsta bröden är troligtvis "rostad gröt". Kunskapen spreds sedan vidare till Europa. Under antiken åt grekerna bröd lagat på korn. Från Grekland spreds brödet till romarna. I fornnordisk tid bakade man ojäst bröd av korn över öppen eld. När munkarna kom till Norden införde de bröd som bakades med jäst och gräddades i ugn.
Tillagning/beredning
Spannmålsprodukter används till gröt, bröd, müsli, frukostflingor, pasta, kakor, pannkakor, pasta, pizza, som redning av såser och stuvningar och kokt som tillbehör till mat.
Infrysning
Färskt bröd, kakor, pizza, pannkakor, kokt pasta, kokta spannmål såsom kokt ris, vete, couscous, etc. passar utmärkt till infrysning.
Spannmålsprodukter till små barn
Olika sorters spannmålsprodukter passar utmärkt till små barn. Var dock noga med att inte börja med gluten förrän tidigast vid fyra månaders ålder. Gluten finns i vete, råg och korn. Ren havre innehåller inte gluten. När du börjar med smakportioner är det bra om ditt barn vänjer sig vid små mängder gluten medan det fortfarande får den mesta näringen via bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Låt barnet äta lite gluten i t ex gröt, bröd, sås med vetemjöl eller pasta.
Havre
Havre innehåller många olika näringsämnen. Förutom kolhydrater och fibrer innehåller havre proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen. Fettet från havre består dessutom mest av hälsosamma omättade fettsyror, som gör att den lätt härsknar. För att förhindra detta ångpreparerar vi alla havreprodukter.
Forskarna intresserar sig just nu alltmer för havre. Speciellt intressanta är vattenlösliga fibrer, så kallade betaglukaner, som kan bidra till bättre hjärthälsa genom att sänka kolesterolet. Fibrerna hjälper även till att stabilisera blodsockret efter måltid. Dessutom innehåller havre gott om olösliga fibrer som är bra för tarmen.
Alla HiPPs grötar är berikade med vitaminer och mineraler som gör att de överensstämmer med de riktlinjer som finns i de nordiska näringsrekommendationerna.
Speciella näringsämnen
Spannmålsprodukter av fullkorn innehåller bland annat fibrer, järn, och tiamin (vitamin B1). Rågbröd innehåller 5 g fibrer, 2 mg järn och 0,17 mg tiamin (vitamin B1) per 100 g. Havre innehåller 7 g fett, 15 g fibrer och 5,3 mg järn per 100 g.