Dagsmeny

Beteenden grundläggs tidigt och det är därför viktigt att ge barnen en bra start på livet med goda och hälsosamma vanor. Att äta regelbundet är viktigt för att sprida ut dagens måltider och för att skapa ett jämt intag av näringsämnen. Mellan huvudmålen behöver såväl barn som vuxna fylla på med energi för att orka med dagen. Bröstmjölk och modersmjölksersättning är bra mellanmål för de små, även järnberikad gröt eller välling. Tycker barnet om smörgås går den att variera med olika pålägg, t ex mjukost, avokado, messmör eller leverpastej. Servera gärna tillsammans med lite frukt, bär eller grönsaker.

Frukost

Bröstmjölk eller modersmjölksersättning, barngröt eller välling. (Sammanlagt bör välling- och grötmålen inte bli fler än tre per dag. Barnet behöver också vänja sig vid annan mat och att träna på att tugga mat med grövre konsistens.)

Mellanmål

Gärna en frukt.

Lunch

Potatis, pasta, ris, bröd, bulgur eller liknande är en bra bas i måltiden tillsammans med rotfrukter och grönsaker. Kött, fisk, kyckling, ägg, bönor, linser eller tofu gör måltiden komplett. Avsluta gärna med lite frukt eller bär. I frukt och bär finns vitaminer, bland annat C-vitamin, som hjälper barnet att ta upp det järn som finns i maten.

Mellanmål II

Barngröt, frukt- eller fruktpuré.

Middag

Middagen bör komponeras samt innehålla liknande råvaror som lunchen. Tänk på att variera valet av proteinkälla.

Kvällsmål

Bröstmjölk eller ersättning, barngröt eller välling.

Smörgås

När barnet börjar tugga kan du också börja ge smörgåsar som mellanmål. Tänk på att välja mjukt bröd och skär gärna bort kanterna. Genom att välja bredbart pålägg och skära brödet i bitar är det lättare för barnet att äta på egen hand.