Omega-3 och Omega-6 fettsyror

Är fettsyror som våra kroppar inte själv kan producera utan vi måste få in dessa livsnödvändiga fettsyror genom maten vi äter. Linolsyra (omega-6 fettsyra) och alfa-linolensyra (ALA, omega-3 fettsyra) hör till dessa fettsyror. Linfröolja och rapsolja är rika på ALA. Omega-3 finns också i alger och fet fisk som till exempel lax och ål, men då i formen dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra EPA. Linolsyra och alfalinolensyra utgör det första steget vid syntesen av långkedjiga fleromättade fettsyror, som arakidonsyra (ARA) och DHA (se även LCPs). Människor kan själv producera DHA och ARA från källor i maten vi äter. Spädbarn kan inte göra det i tillräcklig utsträckning. Omega-3 fettsyror är särskilt viktiga för hjärnans utveckling, nervcellerna och för en hälsosam tillväxt. 

Ammande barn får i sig LCPs från bröstmjölk och ersättningar innehåller de fettsyror som barnet behöver.