Mejeriprodukter och ägg
Mjölk
Historik
Seden att dricka mjölk har kommit via boskapsskötande folk som kom österifrån in i Europa. Under lång tid hanterades mjölken på gårdar och fäbodar. Men redan under 1700-talet inrättades speciella lokaler i Sverige där mjölken förädlades till smör eller grädde. Under 1800-talet öppnade mejerier. Så småningom växte det fram mjölkaffärer. I mitten av 1800-talet började mjölken pastöriseras, dvs. den hettades snabbt upp för att döda skadliga bakterier.
Många konsumerar mjölk som dryck till måltider. Filmjölk och yoghurt är vanliga på frukostbordet, men används även som mellanmål. Mjölk förekommer i många olika maträtter som i pannkaka, puddingar, stuvningar, såser, välling och chokladmjölk.
Infrysning
Man kan frysa mjölk, men den blir lite kornig när den har tinat och passar bäst till matlagning.
Mjölk till små barn
Mjölk innehåller protein, vitaminer och mineralämnen, men lite järn. Om spädbarn får mycket mjölk eller mjölkprodukter finns det en risk att barnet inte får tillräckligt av järnrika livsmedel. Därför bör man vänta med mjölk som dryck och större mängder av fil eller yoghurt till slutet av första spädbarnsåret. Men små mängder mjölk kan användas till gröt och i matlagningen.
Använd aldrig opastöriserad mjölk! Den kan innehålla skadliga bakterier.
Speciella näringsämnen
Mjölk innehåller flera olika näringsämnen, bland annat 3,6 g protein, 124 mg kalcium och 0,6 µg vitamin B12 per 100 g.
Smör, olja och margarin
Historik
Smörtillverkning härstammar antagligen från inre Asien. I Mesopotamien och Egypten användes främst olja pressad ur sesamfrön. Först senare började olivolja användas i större mängder. Numera pressas olja ur många sorters oljerika fröer, nötter, oliver och tistlar.
Margarin är en blandning av vegetabiliska fetter. 1867 gav Napoleon III en fransk kemist i uppdrag att uppfinna ett matfett som var billigare än smör som armén och de fattiga kunde använda.
Tillagning/beredning
Matfett används ofta på bröd och lockar fram smak och arom vid både stekning, bakning och matlagning. Olja används också i marinader, såser och dressingar. Av oljorna passar olivolja och rapsolja bäst till matlagning. Övriga oljor är bättre till dressing och kalla såser.
Infrysning
Det går utmärkt att frysa smör och margarin.
Matfett till små barn
Små barn behöver lite mer fett i maten än större barn och vuxna. Om barnet får färdiglagad mat från industrin behöver du inte tänka på det, men om du lagar egen barnmat kan du tillsätta 2-3 tsk olja eller flytande margarin per dag.
Speciella näringsämnen
Matfett innehåller mycket energi och olika sorters fetter. Mjukt margarin och oljor innehåller livsnödvändiga omega-3 och omega-6-fettsyror. Fettet i olja har en hög andel omättat fett. Smör och hårt margarin innehåller förhållandevis mycket mättat fett. Smör innehåller naturligt vitamin A och D. Margarin och vissa matoljor berikas med dessa vitaminer.
Smör innehåller 620 µg vitamin A och 0,5 µg vitamin D per 100 g
Berikat margarin innehåller 800 µg vitamin A och 10 µg vitamin D per 100 g. (gäller Milda matlagningsmargarin)
100 g olivolja som inte är berikad innehåller 17,5 mg vitamin E.
Ost
Historik
Osttillverkning är en uråldrig tradition. Det är känt att sumererna tillverkade ost för 5000 år sedan. Konsten att tillverka ost spred sig vidare till folken kring Medelhavet. Vid Jesus födelse producerades ost i Jerusalem. Även i Skandinavien är osttillverkningen gammal och utvecklades under Gustav Vasas tid.
Tillagning/beredning
Ost är ett utmärkt pålägg men passar även bra som ingrediens i många maträtter som gratänger, soppor, sallader och pajer.
Infrysning
Ost går också att frysa men kan vara lite svårare att hyvla. Riv gärna rester av ost och frys in. Osten kan sedan användas i såser, soppor och gratänger. Dessertost går att frysa, men mogningsprocessen stannar av.
Ost till små barn
Ost passar bra som pålägg till barn. Till en början kan det vara lättare att äta bredbar ost som inte trillar av smörgåsen.
Speciella näringsämnen
Precis som mjölk innehåller ost flera olika näringsämnen, bland annat 27 g protein, 750 mg kalcium och 1,5 µg vitamin B12.
Ägg
Historik
Människan har antagligen ätit ägg från vilda fåglar sedan människans ursprung.
Tillagning/beredning
Ägg passar bra att koka, steka, använda i omelett och pannkaka, samt i olika kakor, efterrätter, gratänger, pajer etc.
Infrysning
Hela ägg bör inte frysas in. Däremot går det bra att frysa uppvispade ägg, även uppvispad gula, respektive vita.
Ägg till små barn
Barn kan äta tillagat ägg.
Speciella näringsämnen
Ägg innehåller många olika näringsämnen, bland annat 12,3 g protein, 22,7 µg selen och 86 µg folat per 100 g.