Frågor & Svar HiPP nutrition

Välkommen till Frågor & svar. Här har vi sammanställt svar på en del vanliga frågor som kan komma att ställas av föräldrar.


Vad är skillnaden mellan HiPP Combiotik 1 och 2?

Combiotik 1 och Combiotik 2 är skräddarsydda för spädbarn. Vår modersmjölksersättning Combiotik 1 är komplett näring för barn från födseln upp till 6 månaders ålder. Den innehåller all näring som barnet behöver under de första sex levnadsmånaderna. Det enda man behöver komplettera med är D-droppar. Combiotik 2 kallas för tillskottsnäring och är anpassad för barn från 6 månaders ålder. Den är väldigt lik Combiotik 1 men innehåller dubbelt så mycket järn i jämförelse. Eftersom järnbehovet ökar vid 6 månaders ålder rekommenderas byte till Combiotik 2 vid 6 månaders ålder.

Vad är prebiotika?

Prebiotika är icke digererbara oligosackarider - en sorts fibrer som bland annat finns naturligt i bröstmjölk. Eftersom de inte digereras (spjälkas) når de tjocktarmen där de metaboliseras av naturligt förekommande bakterier. Prebiotika stimulerar tillväxten av hälsosamma bifidusbakterier och laktobaciller.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer som överlever passagen genom mag-tarmkanalen och utvecklar positiva hälsoeffekter. Lactobaciller och bifidusbakterier är de vanligaste formerna av probiotika. Bröstmjölken innehåller många olika typer av lactobaciller och bifidusbakterier, varav probiotikan L. Fermentum hereditum. L. Fermentum hereditum med sitt ursprung ur bröstmjölk är en av de vanligast förekommande mjölksyrebakterierna i bröstmjölken och finns tillsatt i HiPP Combiotik 1-2 (pulver).

Behöver jag ge mitt barn tillskott av vitamin D när jag ger modersmjölksersättning, som är berikad med vitamin D?

Ja. Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn under 2 års ålder ska ha 10 µg vitamin D per dag.  Mängden motsvarar 400 IE (Internationella Enheter) som finns i 5 vitamin D-droppar.  Även om barnet får modersmjölksersättning eller tillskottsnäring som innehåller vitamin D, ska barnet fortsätta med samma dos vitamin D-droppar.

När skall Combiotik 3 användas?

Combiotik 3 är tillskottsnäring från 10 månaders ålder och skräddarsydd för spädbarn. Den är berikad med vitaminer och mineraler används som komplement till den vanliga maten. Combiotik 3 kan med fördel ersätta komjölk för barn som dricker större mängder och därmed riskerar för lågt järnintag. Combiotik 3 kan även rekommenderas som järnkälla till barn som inte dricker välling eller inte äter järnberikad barngröt. Combiotik 3 ger ett bra näringstillskott och bidrar bl a med omega-3 fett, järn och D-vitamin. Den kan med fördel serveras ur mugg eller glas och användas vid tillagning av gröt, pannkakor, smoothies mm.

Vilka näringsämnen är extra viktiga att tänka på när det gäller spädbarn?

JÄRN: Vid 6 månaders ålder börjar barns medfödda järnförråd att ta slut och behovet av järnrik mat ökar. Det är svårt att nå upp till rekommenderat järnintag utan att använda järnberikade produkter. HiPPs gröt, välling och tillskottsnäring är skräddarsydda för spädbarn och berikade med järn. Andra viktiga järnkällor är blodpudding, kött och fisk, bönor, kikärter, linser, aprikoser, havregryn och tofu.

 

Omega-3 & -6 fett: Dessa fleromättade fettsyror behövs bland annat för att hjärnan och ögonen ska kunna utvecklas och för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, njurfunktion och vårt immunförsvar. För foster och små barn är omega-3 och -6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt. 

 

Omega-3 fett finns i fet fisk, linfrö, rapsolja och valnötter samt HiPPs gröt & välling och HiPP Baby Combiotik 1-3. Våra varmrätter innehåller också omega- 3-fett.

 

Omega-6 fett finns i majs-, solros, sojaolja och i sesamfrön samt HIPPs gröt & välling och samtliga HiPP Baby Combiotik –produkter som är skräddarsydda för spädbarn.


Vitamin D: Vitamin D har viktig roll för uppbyggnaden av skelett och tänder. På senare tid har en del forskning visat att vitaminet också är av betydelse för immunförsvaret.

 

Fet fisk, ägg, kantareller, D-vitaminberikade mejeriprodukter, samt oljor är bra D-vitaminkällor. Alla barn upp till 2-års ålder skall även få tillskott av vitamin D i form av D-droppar. Även HiPPs gröt & välling samt Baby Combiotik 1-3 innehåller vitamin D.

 

Kalcium:  Tillsammans med vitamin D ansvarar kalcum för uppbyggnaden av skelett och tänder. Kalcium behövs också för att blodet ska kunna koagulera samt för normal nerv- och muskelfunktion i kroppen.

 

Mejeriprodukter som mjölk, fil, yoghurt och ost har ett naturligt innehåll av kalcium. HiPPs modersmjölksersättning, tillskottsnäring, gröt och välling är skräddarsydda för spädbarn och innehåller också kalcium. Vissa soja- och havredrycker berikas med kalcium. En mindre mängd kalcium finns i gröna bladgrönsaker, nötter och frön.

 

HiPP Baby Combiotik 1-3 samt HiPP gröt & välling är skräddarsydda för små barns behov och innehåller alla dessa viktiga näringsämnen.

Varför är det bra att ge ekologisk mat till barn?

Att välja ekologiskt från start gör inte bara gott för djuren och de minsta barnen - det ger även våra framtida generationer en sundare miljö. Ekobondens djur får större möjligheter att göra det de tycker bäst om i livet.

På våra ekologiska ängar betar kor och kalvar fritt och vi matar alla djur med ekologiskt foder. Vi använder varken genmodifierad föda, antibiotika eller tillväxthormoner. I jordbruket används motståndskraftiga grödor och naturlig skadedjursbekämpning med bl a nyckelpigor och fladdermöss. Vi garanterar även att våra exotiska frukter odlas ekologiskt, vilket i sin tur innebär att vi hjälper till att skydda regnskogarna. Ekologiskt ger oss helt enkelt renare mat, gladare djur och friskare natur.

Vad är skillnaden mellan industritillverkad barngröt och hemlagad gröt?

Industritillverkad barngröt följer den strikta lagstiftningen som gäller all barnmat. Den är skräddarsydd för småbarns behov och innehåller för barnet viktiga näringsämnen såsom järn, vitamin D och omega-3 fett. Livsmedelsverket rekommenderar järnberikad barngröt under de första levnadsåren. Om man föredrar hemlagad gröt, bör den därför berikas med extra näringsämnen för att möta barnets energi- och näringsbehov under de första levnadsåren.

Varför används palmolja i modersmjölksersättning?

Vid tillverkning av modersmjölksersättning står alltid bröstmjölken som modell. För att fettsammansättningen ska bli så lik bröstmjölken som möjligt använder HiPP små mängder palmolja, tillsammans med raps- och solrosolja. Palmolja är den enda oljan som är rik på palmitinsyra, en fettsyra som finns i avsevärda mängder i bröstmjölken, därför är den för närvarande nödvändig i modersmjölksersättningen.

Vad innebär ekologisk certifierad palmolja?

HiPP använder certifierad, ekologisk och hållbar palmolja. Det innebär bland annat att inte ny regnskog skövlas för att odla oljepalmer. Marken som används är redan uppodlad sedan tidigare. Även andra grödor odlas mellan palmerna och rester från palmer används som jordförbättring. HiPP är regelbundet på plats för att säkerställa att sociala och miljömässiga normer efterlevs. Vi värnar om en bra miljö för de familjer som arbetar på plantagen. Det är viktigt med social trygghet för de anställda. Naturligtvis fördömer vi barnarbete.

Vi är väl medvetna om de problem som föreligger vid användandet av palmoljan, så den används det sparsamt. Enligt WWF så är det dock viktigt att man använder certifierad palmolja, istället för bojkott, eftersom odling av palmolja gör att väldigt många människor har möjlighet att försörja sig och sin familj.

Var hittar jag HiPPs produkter?

Du hittar HiPP-produkter i välsorterade livsmedelsbutiker. Kontakta din närmaste handlare om du önskar att få in en specifik HiPP-produkt i din butik! HiPPs drickfärdiga modermjölksersättning Combiotik 1 samt drickfärdiga tillskottsnäring Combiotik 2 finns förutom i livsmedelshandeln även på Apoteket AB. På Apotea finns även stora delar av vårt sortiment.

I vilka länder finns HiPPs produkter?

HiPP finns I över 60 länder världen over. Klicka på länken för att hitta vårt ekologiska sortiment I olika länder: https://www.hipp.com/contact/

Finns det tillsatt socker i HiPPs klämpåsar?

För att få den allra bästa smaken i våra ekologiska smoothies skördar vi frukterna och bären precis när de är som allra godast. Inget socker är tillsatt! Sockret i klämmisarna är fruktens egna naturliga sockerarter och ingenting annat. 100 g fruktklämmis motsvarar mängden energi och näring som finns i 100 g frukt eller bär.

Vi rekommenderar att klämmisen serveras med sked för att
- Minska risken för karies
- Lyfta måltidens sociala betydelse, så att barnet alltid äter i sällskap av en vuxen
- Barnet ska äta i lagom takt
- Främja utveckling av barnets oralmotorik
- Främja ögonkontakt mellan barn och förälder

Finns det gluten i HiPPs vällingar?

HiPPs vällingar är gjorda av havre vilket inte innehåller gluten. Däremot är vällingen inte gjord av ren eller tvättad havre och kan därför inte konsumeras av barn som har celiaki.  

HiPP har tillsatt amarant i några av de vegetariska burkarna, vad är egentligen amarant?

Amarant är en gammal växt som odlades redan på Inka-tiden. Den växer på många håll i världen och dess frön används bland annat i gröt, bröd och pannkakor. Amarant har en rund, mild smak och ger ett värdefullt tillskott av protein och framförallt järn och kalcium. Det höga innehållet av järn i amarant tillsammans med järn från utvalda vegetabilier gör att HiPPs vegetariska rätter ger ett värdefullt tillskott av järn.