Modersmjölksersättning

Av olika anledningar kan eller vill inte alla mammor amma sitt barn. Som alternativ finns det modersmjölksersättning, den är komplett och innehåller all den näring som ditt barn behöver de första sex månaderna. Modersmjölksersättning är framtagen för att efterlikna bröstmjölk och det finns strikta regler för den näringsmässiga sammansättningen. Vanligtvis är modersmjölksersättning baserad på komjölk. Komjölk innehåller ca 3 gånger mer protein i jämförelse med bröstmjölk. För att efterlikna bröstmjölk är modersmjölksersättning behandlad vilket ger den ett lägre och mer anpassat innehåll av protein.

I Sverige styr EU-direktiv så att alla modersmjölksersättningar uppfyller baskraven. Föräldrar som ger modersmjölksersättning som är godkänd i Sverige kan därför känna sig trygg med dess näringssammansättning. Rådgör alltid med ditt BVC innan du ger ditt barn modersmjölksersättning. De känner dig och ditt barn och kan råda vilken modersmjölksersättning som passar ditt barn bäst.

Modersmjölksersättning kan du köpa i pulverform samt i drickfärdig tetra. Pulvret blandar du med kokt, avsvalnat vatten och på förpackningen hittar du information om hur du går till väga. För att undvika eventuell kontamination och felaktiga proportioner är det viktigt att du följer tillagningsanvisningarna noggrant.