Bröstmjölk & amning

Bröstmjölk är den bästa näringen för spädbarn. De första sex månaderna klarar sig de flesta barn utmärkt enbart på bröstmjölk.  Bröstmjölkens sammansättning är anpassad till barnets behov och den har dessutom en rad positiva egenskaper, bland annat skyddar den mot infektioner. Därför är det värdefullt om du kan amma ditt barn.

När och hur ofta äter en bebis?

Erbjud din bebis bröstet när den är hungrig. Kroppen är fantastisk och anpassar snabbt mjölkproduktionen efter hur mycket ditt barn vill ha och behöver. Vill bebisen plötsligt äta oftare så är det ett tecken på att den behöver mer mat, och då ökas produktionen så att hen inom några dagar är nöjd med det ”vanliga” tempot igen.

Får min bebis tillräckligt med mjölk?

Den mängd din bebis dricker kan variera från måltid till måltid och från dag till dag. En indikation på att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk är att den har en full blöja 4–5 gånger per dag. 

Vad man ska tänka på vid amning?

Amning är mer än bara mat för ditt barn och det kan ta tid att lära sig tekniken. Om du är minsta osäker så fråga din barnmorska eller BVC sköterska om råd och hjälp.

Barnmorskor är speciellt utbildade för att hjälpa till med amningsproblem, så de har hört alla frågor och sett alla problem förut. 

När och hur man avvänjer man?

Det är bara ditt barn och du själv som bestämmer när det är dags för avvänjning från amningen. Det finns inga bestämda råd eller regler för när det är dags, så lyssna på barnets behov, vilja och önskan. Från tidigast fyra månader kan du börja ge smakportioner till ditt barn.