Flaskmatning - mat, mys och omtanke

Matstunden är inte bara mat, det är också en stund för närhet, hudkontakt och samspel mellan föräldrarna och barnet. Dessa faktorer är lika viktiga oavsett om man ger sitt barn bröstmjölk eller modersmjölksersättning med nappflaska. Det är viktigt att försöka skapa en lugn miljö under matningen för att stimulera barnets hunger och även matsmältning. Genom beröring under matningen frisätts hormonet oxytocin vilket ger barnet en extra dos av lugn och ro.

Hudkontakt underlättar samspelet mellan barnet och föräldrarna, det gör även barnet lugnt och att det lättare håller en lämplig temperatur. Vid flaskmatning är det bra om barnet är halvsittande, gärna i någons famn för att också kunna hålla ögonkontakt under matningsstunden. Det är bra att hålla flaskan stilla och inte truga om barnet vill ta en paus i matningen eller visar tecken på mättnad.

Goda råd vid flaskmatning

Ibland kan föräldrar vilja få konkreta tips på hur man kan göra flaskmatningen till en så lugn och mysig stund som möjligt. Här är några: 

  • Håll ditt barn nära och på ett sådant sätt att ni kan ha ögonkontakt under matstunderna. Lämna inte barnet ensamt med flaskan.
  • Kom tätt intill barnets kropp för att öka anknytningen. Barnet lär sig snabbt att känna igen föräldrarnas röster, dofter och rörelser vilket skapar en trygghet för barnet.
  • Håll flaskan stilla och nära din kropp.
  • Hygienen är viktig när det kommer till flaskmatning. Var noggrann vid tillredningen av modersmjölksersättning och följ de rekommendationer som står på förpackningen.
  • Stryk flaskan runt barnets mun, det leder ofta till att barnet gapar och visar intresse. Ge flaskan till barnet och vinkla den så att barnet inte sväljer onödigt med luft. Se till så barnets läppar är ordentligt omslutna kring nappen för en god sugteknik.
  • Låt barnet bestämma när det är mätt, truga inte om barnet visar tecken på mättnad likaväl som du kan ge mer om barnet fortfarande smackar med läpparna.
  • Flaskmatning är precis som amning, ett samspel man behöver lära sig tillsammans med sitt barn. Passa på att ha en mysig stund och se till att ha en lugn och skön miljö runt omkring.

Ladda ner eller skriv ut tipsen som PDF här.