Små magar & tarmflora

Vad vet vi idag om tarmfloran hos de allra minsta? Hur påverkar den barnet kort- och långsiktigt och hur kan man påverka sin egen tarmflora? Ta del av vårt seminarium "Små magar" med Frida Hållenius och Ann-Kristin Sandström.

Frida delade med sig av sina kunskaper inom tarmflora och hälsa hos de allra minsta barnen. Hon berättade b.la. att mammans kost vid graviditet och amning påverkar vilken tarmflora som förs över till barnet vid förlossning. Hon pratade även om spädbarns tarmflora som beroende på om barnet föds vaginalt eller via kejsarsnitt ser olika ut. Vidare förklarade Frida att de bakterier som tidigt koloniserar spädbarnet påverkar utvecklingen av organ, immunförsvaret och risken för sjukdomar senare i livet. Bröstmjölk har ett naturligt högt innehåll av både pre- och probiotika vilket tillför viktiga bakterier till det nyfödda barnet. Barn som inte ammas har istället bakterier som är mer vanliga hos vuxna. För dessa barn som inte ammas är det därför viktigt att det finns modersmjölkersättning med tillsatt pre- och probiotika. Slutligen kommer Frida in på området om vi kan påverka vår tarmflora? Enligt Frida kan vi absolut påverka vår tarmflora genom att äta mat som gynnar våra bakterier. Det finns mycket forskning som tyder på att kostfiber har en god verkan på vår tarmflora och således även vår hälsa.

Ann-Kristin delade med sig av kunskaper och erfarenheter från sin långa yrkesverksamma roll som dietist. Hon pratade b.la. om vanliga bekymmer hos spädbarn, såsom småkräkningar, förstoppning och kolik. Hon förklarade vad som kan vara anledningen till förstoppning, att det dels kan bero på för mycket fibrer eller för lite fett och i vissa fall båda anledningarna. Ann-Kristin gav tips på modersmjölkersättning med GOS för att minska risken för förstoppning. Till barn över 6 månader kan man även testa att blanda 1-2 tsk messmör i välling eller gröt. Vidare pratade Ann-Kristin om den motsatta problematiken, dvs. diarré, där hon noga påpekade vikten av att söt dryck bör undvikas eftersom socker i de flesta fall försämrar diarréer.

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig och lärorik eftermiddag tillsammans med föreläsare och BVC-sköterskor från Stockholmsområdet. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för information om kommande event!