Ekologisk frukt- och bananodling

Vi på HiPP följer våra ekologiska fruktproducenter hela vägen från blomning till skörd. För vår barnmat väljer vi fruktsorter som är särskilt milda i smaken och med låg syrlighet. Våra fina ekologiska päron är anrika och sällsynta sorter som växer fritt i fruktträdgårdar.

Till skillnad från konventionellt icke-ekologiskt jordbruk så använder HiPPs ekologiska fruktproducenter inga bekämpningsmedel eller kemiskt syntetiserade sprayer. På detta sätt skyddar vi den naturliga livsmiljön för människor, växter och djur och bevarar den biologiska mångfalden.

Schyssta ekologiska bananer från Costa Rica

Vi på HiPP köper alla våra bananer från ett rättviseprojekt i provinsen Talamanka, Costa Rica.  För mer än 20 år sedan startade HiPP ett unikt projekt för att säkerställa den ekologiska kvaliteten på våra bananer. Projektet drivs och hanteras av Stefan Hipp tillsammans med erfarna medarbetare.

Här i Costa Rica odlas bananerna på naturliga fält i djungeln, istället för på stora anlagda plantager. Odlingarna sköts av ca 1000 småskaliga jordbrukare och all odling sker givetvis helt utan bekämpningsmedel. Odlingen sker på ett naturligt sätt som inte påverkar djungelns vegetation, eller människorna som bor där. Plantorna står inte tätt som på plantager, utan på tillräckligt stort avstånd från varandra för att man ska kunna förhindra spridning av angrepp genom att helt enkelt ta bort den planta som påverkats.

Under de 20 år som HiPP har köpt in bananer från det här naturskyddsområdet, har levnadsförhållandena ständigt förbättrats för de två inhemska stammar som lever där. Deras långtidskontrakt med HiPP ger en trygg och säker inkomstkälla, vilket är sällsynt för små familjeföretag i området. Det är kvinnorna som är den drivande kraften bakom bananodlingarna. Idag gynnas över 10 000 personer i regionen av projektet, direkt eller indirekt. På detta sätt tar HiPP socialt och ekonomiskt ansvar gentemot människorna i denna region. Denna rättvisa odling i harmoni med naturen bevarar livsmiljön och den biologiska mångfalden i Costa Ricas djungel.