Källor till niacin
Fisk och kött är särskilt rika på niacin, men ägg, fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och frukt bidrar också till niacinförsörjningen. Men växtbaserat niacin kan inte absorberas lika bra som niacin av animaliskt ursprung. Den goda nyheten är att niacin är relativt stabilt i värme, ljus och luft. Bara cirka 20% går förlorade under tillagning. Eftersom niacin består av en aminosyra (tryptofan) kan du i allmänhet vara säker på produkter som är rika på protein också innehåller niacin.
Bristsymtom
Den för modligen mest kända bristsjukdomen vid niacinbrist är pellagra, vad betyder något som "grov hud". Pellagra identifierades på 1700-talet, i regioner där majs och hirs var dominerande livsmedelsgrödor, båda innehöll endast lite naturligt niacin. Även idag är dessa hudsjukdomar vanliga i tredje världen. I rika samhällen förekommer inte pellagra längre.
En brist kan leda till sömnstörningar och matsmältningsbesvär. Första tecknen kan vara brist på aptit i kombination med torr mun och viktminskning. Yrsel, huvudvärk och lätt förvirring kan förekomma.