(Saras bild är fotograferad av:Maria Annas)

Vegetarisk kost för små barn - med Sara Ask

Allt fler väljer att äta vegetariskt och även fler föräldrar som äter vegetarisk vill ge sitt barn samma mat. Då skälen skiljer sig från exempelvis miljömässiga, etiska till hälsomässiga finns det olika variationer av vegetarisk kost. Lakto-vegetarisk - vegetabilier och mjölkprodukter, lakto-ovo-vegetarisk - vegetabilier, mjölkprodukter men även ägg samt till en helt vegansk - som består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.

Källa: Livsmedelsverket - vegetarisk mat för barn. 

Vad är då viktigt att tänka på vid rådgivning kring vegetarisk kost för barn? HiPP bjöd den 7 november in hälso- och sjukvårdspersonal i Örebro till en föreläsning i ämnet. Föreläsare var Sara Ask, barndietist, föreläsare och författare till ett flertal böcker inom ämnet barn och mat.

Sara inledde föreläsningen med att förklara vad som styr ett barns smakpreferenser ett evolutionsbiologiskt perspektiv. Det gav en förklaring till varför vi särskilt dras till mat som är söt, salt och fet och varför det krävs återkommande exponiering av andra livsmedel innan de får acceptans, framförallt hos barn. Huvuddelen av föreläsningen handlade därefter om näringsämnenas betydelse vid en vegetariska kosthållning för barn. Vilket presenterades grundligt men samtidigt mycket lättsamt, med bra tips och råd och fina bilder.

Sara poängterar att det inte är något problem att ge sitt barn vegetarisk mat förutsatt att de livsmedel från djurriket som väljs bort ersätts med nya livsmedel. Anledningen är att barnets energi- och näringsintag kan påverkas. När det gäller vegansk mat till små barn framhåller hon däremot att det är extra viktigt att man har goda kunskaper om mat och näring.

 Du kan läsa mer om vegansk mat till barn på livsmedelsverkets hemsida

Sara avslutade sin föreläsning med följande sammanfattning över vad som viktigt att tänka på när man planerar och lagar en vegetarisk mat till sitt barn;

1. Ersätt köttet och fisken - Vegetarisk mat kan lätt bli järnfattig om inte bönor, ärtor, linser, tofu eller andra sojaprodukter ingår.
2. Se till att energiinnehållet inte blir för lågt - För att portionerna inte ska bli för stora är det bra att erbjuda både kokta och råa grönsaker samt se till att maten innehåller tillräckligt med fett.
3. Använd bra fettkvalitet - I en meny utan fisk blir oljor och andra matfetter med fleromättade fetter extra viktiga, särskilt de som är rika på omega3-fettsyror, exempelvis rapsolja.
4. Servera D-vitaminberikade livsmedel, även B12! - I en meny utan animalier blir det extra viktigt att välja D-vitaminberikade matfetter och vegetabiliska drycker. Lakto-ovovegetarianer kan även få D-vitamin genom berikade mjölkprodukter.