Amning är det bästa och billigaste sättet att ge näring till ditt barn. WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar helamning fram till sex månaders ålder. Att amma är naturligt, men som mycket annat är det något man måste lära sig. Om du är osäker på något kring amningen, ta hjälp av din barnmorska eller BVC-sköterska. De har goda kunskaper om amning. Om du parallellt med amningen matar med modersmjölksersättning kan det påverka amningen.

- Amma ditt barn när det visar tecken på hunger. Det signalerar dina amningskörtlar att producera mer mjölk och på detta sätt kommer mängden bröstmjölk att anpassas just efter ditt barns behov.

- Hitta en bekväm och lugn plats där du kan amma utan att bli störd.

- Den bästa amningsställningen är den som passar dig och ditt barn bäst och där ditt barn får ett bra tag om bröstet. Prova dig fram och ta hjälp av din barnmorska eller BVC-sköterska vid behov.

- En bra amningsställning ger stöd för både dig och ditt barn, ger ett bra och ordentligt tag om bröstet (inte bara bröstvårtan) och gör att bröstmjölken rinner till på bästa möjliga sätt.

- Hudkontakt mellan dig och barnet stimulerar bröstmjölksproduktionen och bidrar till att ditt barn känner trygghet.

- En bra amningsteknik: Ha barnet mage mot mage tätt intill dig, med bröstvårtan mot barnets näsa. När bröstvårtan rör barnets hud och läppar utlöses reflexen som får ditt barn att öppna munnen. Se till att barnet inte bara suger på bröstvårtan. Då kan det lätt blir sårigt. Det mesta av vårtgården ska vara i barnets mun för att ditt barn ska kunna dricka ordentligt och för att dina bröstvårtor inte ska bli såriga. Om du har problem med såriga bröstvårtor, sök råd hos din barnmorska eller BVC-sköterska.

- Låt alltid barnet få tömma det ena bröstet först. Det är viktigt då fettinnehållet i bröstmjölken ökar när bröstet nästan är tomt. Denna kaloririka mjölk innehåller inte bara viktiga fettsyror utan bidrar också till mättnad. Erbjud alltid det andra bröstet under varje amningstillfälle och låt barnet amma tills hen själv väljer att sluta. Erbjud alltid det bröst du avslutade senaste amningstillfället med först vid nästa amningstillfälle. Det är bra för mjölkproduktionen.

- För att få barnet att släppa bröstet utan att det ska göra ont eller kännas obehagligt kan du föra ditt lillfinger mellan barnets mun och bröstvårtan, då släpper det vakuum som bildas när barnet har ett bra tag om ditt bröst.

- Bli inte stressad och orolig om amningen inte fungerar perfekt från starten. Du och ditt barn är ett unikt team och som alla team så måste man träna tillsammans för att det ska fungera som det ska. Ge dig och din kropp tid till för lugn och ro. Kontakta din barnmorska eller BVC-sköterska om du behöver rådgivning när det gäller amning. För mer tips, se gärna vår amningsvideo.

- Det kan göra ont i början när man startar upp amningen. Det kan både spänna och ömma i brösten. Det brukar ge med sig efter någon vecka. Får du för ont eller om något känns fel så rådfråga BVC.