6-8 månader

Barnets utveckling

Vid 6-8 månader är det vanligt att barnets första tänder tittar fram. Det kan variera när barn får sin första tand, en del föds med tänder medan andra får sin första tand efter 1-års ålder. Det är vanligt att barn sover dåligt, blir oroliga och får feber i samband med de första tänderna.

När barnet har fått sina första tänder är det dags att introducera mat med lite större bitar. Det är viktigt att barn får testa att äta lite grövre konsistens för att på så sätt träna tuggmotoriken. Det krävs träning innan barnet kommer igång med att tugga och svälja ordentligt, längs vägen är det vanligt att vissa bitar kommer ut medan andra fungerar bra att svälja. För att underlätta introduktionen av grövre mat kan du mossa vissa bitar och med tiden låta dem bli successivt större. Det kan även fungera att servera större bitar som är mjuka, t ex kokt potatis eller banan. 

Dags för smakportioner

När barnet är sex månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat. Att lära sig äta vanlig mat är en utvecklingsprocess som går i flera steg. Vid första steget får barnet känna och klämma på maten. Därefter får barnet testa nya konsistenser och smaker samt lära sig att äta från sked och öva på tuggmotoriken. Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden. Eftersom bröstmjölk och ersättning innehåller så mycket näring behöver du inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram. Övergången till vanlig mat ska ske långsamt och ökas gradvis. Det spelar ingen roll när under dagen du ger smakportionen, för en del barn fungerar det bäst vid lunch och för andra till middag eller mellanmål. Det är bra att barnet inte är för mätt, hungrig eller trött när man erbjuder smakportioner, vilket kan försvåra introduktionen av vanlig mat.

Gröt och Välling

Gröt och välling är båda näringsrika måltider med högt innehåll av järn. HiPPs grötar och vällingar är baserade på tillskottsnäring som innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Från födseln fram till sex månader har barnet ett medfött förråd av järn. Vid sex månader är förrådet förbrukat vilket gör att barnets behov av järn ökar. Därför är det viktigt att vid sex månader introducera järnberikad gröt eller välling som är anpassad efter barnets näringsbehov. Gröt och välling är i de flesta fall något som många barn tycker om, vilket lätt blir en favorit till frukost, mellanmål eller kvällsmål. Tänk på att begränsa antalet till max tre måltider per dag, barnet behöver också vänja sig vid andra smaker samt lära sig att tugga mat med grövre konsistens.

Rekommendationen gällande introduktion av gröt och välling är att det ska gå långsamt. Gröt och välling innehåller spannmål och därmed en annan sorts fibrer jämfört bröstmjölkens innehåll, vilket barnets mage kan reagera på. Börja med en sked gröt varje dag och öka därefter i långsam takt. Fibrer är bra för små magar men det är olika hur barn reagerar. En del kan bli lösa i magen om det blir för mycket och för andra kan det blir tvärtom, att de blir hårda. HiPPs Milda Havregröt från 6 månader innehåller en anpassad mängd fibrer och är snäll mot magen. Testa dig fram för att se hur ditt barn reagerar.

Från åtta månader finns det gröt och välling med fullkorn som man kan testa för att öka fibermängden. Märker man att sitt barn reagerar är det bättre att återgå till den mildare gröten och avvakta några veckor för att sedan göra ett nytt försök.

Från sex månader har barnet i princip lika högt behov av järn som sin pappa, för att säkerställa ett tillräckligt intag rekommenderas järnberikad gröt och välling upp till två år.