Meny

Vanliga frågor om modersmjölksersättning

Skall man ge D-vitamindroppar till barn, även fast hen får modersmjölksersättning som innehåller vitamin D? Finns det palmolja i HiPPs modersmjölksersättning Combiotik 1? De här och många andra frågor får vi från nyfikna föräldrar och vi tänker att det är bra om flera kan ta del av svaren. Så på den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om modersmjölksersättning.

HiPP Combiotik Modersmjölkersättning innehåller GOS, vad står GOS för?

Bröstmjölken är rik på laktos och oligosackarider – prebiotiska fibrer som är mat för de goda bakterierna i tarmen. Bröstmjölkens innehåll av prebiotiska fibrer gör gott för den lilla magen. GOS står för GalaktoOligoSackarider - prebiotiska fibrer som utvinns från laktos.

Täcker Combiotik 1 näringsbehovet hela första halvåret?

Ja, HiPPs modersmjölkersättning Combiotik 1 ger fullgod näring och täcker hela näringsbehovet första 6 månaderna.

HiPP Combiotik innehåller även probiotika, vad är probiotika?

Bröstmjölk innehåller en bred kompott av olika hälsosamma bakterier (laktobaciller och bifidusbakterier), så kallade probiotika. Probiotika är levande bakterier som i lagom dos ger hälsoeffekter hos människan. HiPP Combiotik innehåller probiotikan L. fermentum hereditum som är en av de vanligaste hälsosamma bakterierna i bröstmjölk.

Hur mycket mat behöver min bebis de första månaderna?

En tumregel är att låta din bebis dricka så mycket bröstmjölk eller modersmjölksersättning (nr 1) som hen vill så ofta hen vill. Varje barn har olika behov, som också kan variera från dag till dag. Ett friskt barn vet hur mycket mat hen behöver.

Om ditt barn inte är mätt efter ätit en hel flaska, kan du erbjuda mer; Om det finns något kvar i flaskan och barnet slutar äta, är hen troligtvis mätt. Du kommer snart märka hur mycket och hur många flaskor din bebis behöver. Som utgångspunkt hittar du portionstabellen för olika åldrar bakom varje förpackning. När du förbereder modersmjölksersättningen, håll dig till den rekommenderade dosen och låt din bebis sedan bestämma hur mycket hen vill dricka. Då blir det lagom för just din bebis!

Hur byter jag över till en annan modersmjölksersättning?

Om du fortfarande har något pulver kvar från den tidigare modersmjölksersättningen, kan du byta till den nya sorten en flaska i taget och byta ut en flaska varje dag. En sådan övergång är särskilt skonsam.

Varför är det viktigt att följa tillagningsanvisningarna?

Felaktig beredning av HiPP Combiotik kan gynna tillväxten av oönskade bakterier. Det är därför viktigt att följa tillagningsanvisningarna.

Hur blandar jag HiPP Combiotik pulver?

Följ alltid tillagningsanvisningarna på förpackningen! Använd alltid måttet som följer med i förpackningen och tillaga pulvret med färskt, rent, kokt och avsvalnat vatten. Se till att kasta eventuella rester efter matningen.

Hur länge kan jag förvara modersmjölksersättning förberedd i flaska?

Modersmjölksersättningen skall alltid blandas och ges färsk vid matningstillfället. Mjölk är en bra grogrund för bakterier och de utökas mycket snabbt vid ljumma temperaturer. Av samma anledning bör flaskan inte förberedas och sedan lagras i kylskåpet, eftersom vissa bakterier kan föröka sig även i kalla temperaturer. Vi rekommenderar att färdig blandning skall ges max 30 minuter efter tillredning.

Kan man frysa in flytande Combiotik för att förlänga hållbarhet?

Vi rekommenderar inte att man använder mme efter den har frusit. Konsistensen blir annorlunda och produkten kan klumpa sig. Efter den har tinat, varken luktar eller smakar den detsamma som innan den frusit. Dessutom kan vissa vitaminer och fetter bli påverkade. Efter att modersmjölksersättningen har frusit uppfyller den inte våra kvalitetsnormer.

Finns det palmolja i HiPPs modersmjölksersättning Combiotik 1?

Vid tillverkning av modersmjölksersättning står alltid bröstmjölken som modell. För att fettsammansättningen ska bli så lik bröstmjölken som möjligt använder HiPP små mängder palmolja, tillsammans med raps- och solrosolja. Palmolja är den enda oljan som är rik på palmitinsyra, en fettsyra som finns i avsevärda mängder i bröstmjölken, därför är den för närvarande nödvändig i modersmjölksersättningen.

Varför finns glycidylestrar, 2- och 3-MCPD fettsyraestrar i palmolja?

För att undvika illaluktande och illasmakande ämnen raffineras palmolja, det görs även med andra oljor. Under den processen, kan spår av oönskade ämnen bildas, bl. a. 3-MCPD fettsyraestrar och glycidylestrar.

Vad gör HiPP för att minska mängden oönskade ämnen i palmoljan?

HiPP använder enbart certifierad palmolja av högsta ekologiska kvalitet. Vi arbetar nära våra leverantörer av oljor, för att i största möjliga utsträckning förhindra att oönskade ämnen bildas. Vi har kunnat minska nivåerna av 3-MCPD fettsyraestrar betydligt. HiPP modersmjölksersättning är praktiskt taget fri från glycidylestrar och ligger under de nivåer av glycidylestrar som EU föreslår.

Kommer HiPP ta bort palmoljan i modersmjölksersättningen?

Vi använder bara de finaste ekologiska ingredienser och för närvarande kan vi inte helt ta bort palmolja ur modersmjölksersättningen. Men vi följer noga utvecklingen inom området och ser regelbundet över de recept vi använder, för att uppfylla våra höga krav såväl som lagens krav. Du kan som förälder tryggt fortsätta att använda vår modersmjölksersättning.

Håll dig uppdaterad på vad Livsmedelsverket skriver om palmolja och följ ämnet över tid genom att söka runt själv på sajten.

Skall man ge D-vitamindroppar till barn, även fast hen får modersmjölksersättning som innehåller vitamin D?

Ja! Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn under 2 års ålder ska ha tillskott av 10 µg vitamin D per dag.  Det gäller även barn som får modersmjölksersättning som innehåller vitamin D.

Vad är skillnaden mellan HiPP Baby Combiotik och HiPP Combiotik?

Tidigare hette vår modersmjölksersättning HiPP Baby Combiotik 1. Hösten 2017 lanserade vi en ny modersmjölksersättning, HiPP Combiotik som ersätter HiPP Baby Combiotik 1 i vårt sortiment. HiPP Combiotik 1 har fått en förnyad och mer funktionell design på förpackningen samt en ny receptur med berikning av både prebiotiska fibrer och aktiv bakteriekultur. Prebiotiska fibrer och aktiv bakteriekultur är viktiga beståndsdelar i bröstmjölken.

Vad är viktigt att tänka på vid flaskmatning?

Här är några tips hur man kan göra flaskmatningen till en lugn och mysig stund tillsammans med barnet:

 

  • Håll ditt barn nära och på ett sådant sätt att ni kan ha ögonkontakt under matstunderna. Lämna inte barnet ensamt med flaskan.
  • Försök se till att ni kan sitta i lugn och ro för att undvika att matstunden blir stressig.
  • Klä gärna av dig så att barnet kan känna din lukt och få hud mot hud-kontakt.
  • Håll flaskan stilla och nära din kropp.
  • Hygienen är viktig vid flaskmatning. Var noggrann vid tillredningen av modersmjölksersättning och följ de rekommendationer som står på förpackningen.