Omega-3 och Omega-6 fettsyror

Är fettsyror som våra kroppar inte själv kan producera utan vi måste få in dessa livsnödvändiga fettsyror genom maten vi äter. Linolsyra (omega-6 fettsyra) och alfa-linolensyra (ALA, omega-3 fettsyra) hör till dessa fettsyror. Linförolja och rapsolja är rika på ALA. Omega-3 finns också i alger och fet fisk som till exempel lax och ål, men då i formen dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra EPA. Linolsyra och alfalinolensyra utgör det första steget vid syntesen av långkedjiga fleromättade fettsyror, som arakidonsyra (ARA) och DHA (se även LCPs). Människor kan själv producera DHA och ARA från preliminära källor. Spädbarn kan inte gör det i tillräcklig utsträckning. Omega-3 fettsyror är särskilt viktiga för hjärnans utveckling, nervcellerna och för en hälsosam tillväxt. Det är orsaken till att många modersmjölksersättningar innehåller LCPs.

Ammande barn får i sig LCPs från bröstmjölk.

Weil der Körper sie selbst nicht herstellen kann, muss der Mensch spezielle, sogenannte essenzielle Fettsäuren über die Nahrung aufnehmen: Linolsäure (Omega-6-Fettsäure) und alpha-Linolensäure (ALA, Omega-3-Fettsäure) gehören zu diesen Fettsäuren. Leinöl oder Rapsöl sind reich an ALA. Auch in Algen und fettem Seefisch wie Lachs und Aal, ist Omega-3 enthalten, jedoch in Form von Docosahexaensäure (DHA) und Eicosapentaensäure (EPA). Linolsäure und alpha-Linolensäure dienen als Vorstufen für die Synthese von langkettigen, mehrfach ungesättigten Fettsäuren, wie z.B. Arachidonsäure (AA) bzw. DHA (siehe auch LCP). Der Mensch kann DHA oder AA aus den Vorstufen selbst herstellen. Säuglinge sind dazu noch nicht ausreichend in der Lage. Aber vor allem die Omega-3 Fettsäuren sind wichtig für die Entwicklung von Gehirn und Nervenzellen und damit für ein gesundes Wachstum. Daher enthalten viele Säuglingsnahrungen LCP.

Gestillte Säuglinge erhalten LCP über die Muttermilch.