Bröstmjölk och amning

Bröstmjölk är det bästa för ditt nyfödda barn. Bröstmjölk innehåller alla viktiga näringsämnen de första månaderna i livet för en hälsosam tillväxt och utveckling. Vet du vad som gör amning så värdefullt och vad som är bra att tänka på när du ammar? Här har vi samlat information om bröstmjölk, amning och flaskmatning.

Viktigt att känna till om amning

Genom amning ger du den bästa och billigaste näringen till ditt barn som dessutom ger ett bra skydd mot infektioner och sjukdomar. Bröstmjölk innehåller alla näringsämnen som ditt barn behöver och har en sammansättning som är individuellt anpassad för just ditt barns behov. Dessutom innehåller det en mängd ämnen med biologiska egenskaper som bland annat skyddar mot infektioner. Amning ger också en stund av närhet och trygghet både för barnet och dig som mamma. Om du är osäker på hur det fungerar att amma så tveka inte att ta hjälp av din barnmorska/BVC-sköterska. De är speciellt tränade att hjälpa till vid amningsproblem.

Beslutet att inte amma är svårt att ångra. Om du parallellt med amningen matar med modersmjölksersättning kan det påverka din mjölkproduktion och därigenom din amning. WHO, världshälsoorganisationen, rekommenderar exklusiv amning under de första 6 månader, vilket HiPP till fullo stödjer. Sök råd från din barnmorska när det gäller beslutet att inte amma.

Felaktig beredning av modersmjölksersättning kan leda till negativa hälsoeffekter. Observera därför noggrant dosering och tillagningsanvisningarna på förpackningarna.