Meny

Svamp

Champinjoner och annan svamp

Historik

Champinjonen växer vild i skog och på ängsmarker. På 1700-talet började man odla champinjoner i Frankrike. Det finns flera olika sorters champinjoner. De vanligaste är vit champinjon och skogschampinjon. Champinjoner odlas över hela världen och är den mest utbredda svampen.

Kantarell och trattkantarell är släkt med varandra. Kantarellens färg kommer från karoten som är ett förvitamin till vitamin A.

Tillagning/beredning

De flesta svampar steks, wokas eller stuvas. Champinjoner kan man även äta råa i sallader.  

Infrysning

Det går utmärkt att frysa svamp i tillagad form. Det enklaste sättet är att förvälla dem innan.

Svamp till små barn

Små barn kan äta små bitar av tillagad svamp, men det brukar inte vara den första maten som barnen får smaka. När de blir lite äldre kan de även äta råa champinjoner.

Speciella näringsämnen

Champinjoner innehåller bland annat 110 mg kalium och 17 µg selen per 100 g. Kantarellens utpräglade färg kommer från karoten som är ett förvitamin till vitamin A. Den innehåller 900 µg karoten, omräknat till vitamin A blir det 75 RE* och även 15 µg vitamin D per 100 g. *retinolekvivalenter