Meny

Rotfrukter

Potatis

Historik

Potatis är ett baslivsmedel i stora delar av världen. Den härstammar från Sydamerika där den har odlats i flera tusen år. I mitten av 1500-talet förde spanjorerna potatisen till Europa.

Omkring 1730 spreds kännedom om potatisodling i Sverige. Först på 1800-talet, då man började tillverka brännvin av potatis, blev den mer allmänt känd. Det finns flera olika sorters potatis.

Tillagning/beredning

Potatis används kokt, stekt, bakad, som mos, i gratänger och soppor, etc. Det finns en oändlig mängd recept och användningsområden.

Infrysning

Tillagade potatisrätter går utmärkt att frysa.

Potatis till små barn

Mosad potatis brukar vara bland den första fasta maten man ger små barn. Undvik potatis som har blivit grön. Det gröna är solanin, ett gift som inte förstörs vid kokning.

Speciella näringsämnen

Potatis innehåller bland annat kolhydrater i form av stärkelse som ger energi, 17 mg vitamin C och 322 mg kalium per 100 g.

 

Morot

Historik

Morötter odlades runt Medelhavet före Kristi födelse. Den är vanligtvis orange, men det finns även vita, gula, röda, blå och lila varianter.

Tillagning/beredning

Förutom rå och kokt morot kan den stuvas, wokas, ugnsbakas, användas i bröd och bakverk och i grytor och maträtter. Den pressas också till juice.

Infrysning

Tillagad morot eller morotsjuice går bra att frysa.

Morot till små barn

Puré av kokt morot är bland de första smakportionerna man ger små barn. När barnet är moget kan man även ge bitar av kokt eller råriven morot. Därefter kan bitar av rå morot introduceras. 

Speciella näringsämnen

Morötter innehåller bland annat 8695 µg karoten, ett förvitamin till vitamin A. Det motsvarar 861 RE*( vitamin A) per 100 g. *retinolekvivalenter

 

Rädisor

Historik

Rädisor har länge odlats i Kina och Japan. Redan på 1500-talet kom rädisan till Nordeuropa och har odlats i Sverige sedan 1600-talet.

Tillagning/beredning

Vanligast är att äta råa färska rädisor, i sallader och på smörgås. De är även goda att koka.

Infrysning

Rädisor passar inte att frysas.

Rädisor till små barn

När barnet börjar kunna äta små hårda bitar, går det bra att prova färska rädisor.

Speciella näringsämnen

Rädisor innehåller bland annat 33 mg vitamin C och 27 µg folat per 100 g

 

Palsternacka

Historik

Palsternacka är släkt med moroten och odlades redan av de gamla grekerna och romarna. Under medeltiden spred den sig till Nordeuropa. 

Tillagning/beredning

Det är vanligast att äta tillagad palsternacka i soppor, grytor och ugnsbakad. Det går även att använda den i råkost. 

Infrysning

Tillagad palsternacka går utmärkt att frysa.

Palsternacka till små barn

Puré av kokt palsternacka går utmärkt att ge till små barn.

Speciella näringsämnen

Palsternacka innehåller bland annat 3,8 g fibrer och 46,5 µg folat per 100 g.