Meny

Frukt och bär

Äpple

Historik

Vilda äpplen växer på många platser i världen. Redan på medeltiden odlades ett stort antal sorter i Medelhavsområdet. Idag finns en mängd olika äppelsorter.

Tillagning/beredning

Färska äpplen är ett vanligt mellanmål. Äpplen används till mos, efterrätter, bakverk, drycker och i mat.

Infrysning

Tillagade äpplen går utmärkt att frysa.

Äpplen till små barn

Till en början går det bra att ge små barn puré på kokt äpple eller finrivet färskt äpple.  

Speciella näringsämnen

Äpplen innehåller bland annat 4,8 mg vitamin C per 100 g.

 

Päron

Historik

Päron har odlats av grekerna i flera tusen år. I Sverige odlades päron under medeltiden. De skördas omogna och mognar fram under lagring.

Tillagning/beredning

Många äter färska päron som mellanmål eller dessert. Tillagade päron passar också som efterrätt. Flera olika drycker framställs av päron, t ex cider.

Infrysning

Tillagade päron går utmärkt att frysa in.

Päron till små barn

Färska päron går bra att använda till puré.

Speciella näringsämnen

Päron innehåller bland annat 3,9 g fibrer.

 

Persika/Nektarin

Historik

Det är troligt att persikan härstammar från Kina där den har odlats i över 4000 år. Nektarin tillhör samma art som persika.

Tillagning/beredning

Färsk persika och nektarin smakar utmärkt. De är goda till mellanmål och dessert. De passar också bra i sallader, marmelad, efterrätter och bakverk.

Infrysning

Tillagade persikor eller nektariner kan frysas in.

Persikor och nektariner till små barn

Det går utmärkt att göra puré av färska persikor eller nektariner till små barn.

Speciella näringsämnen

100 g persika innehåller bland annat 1,8 mg vitamin E.

 

Banan

Historik

Bananen är inte en frukt som många tror. Bananen är en ört och en av världens äldsta kulturväxter. Den kommer ursprungligen från Sydostasien, men växer numer i alla tropiska och subtropiska områden. Det finns många olika sorters bananer som kan delas in i två olika grupper, kokbananer och dessertbananer. Bananerna skördas gröna och omogna för att sedan mogna i speciella mognadsrum.

Tillagning/beredning

Precis som namnet anger måste kokbananen tillagas innan den äts. Dessertbananen skalar och äter man som den är. Den är ett mättande mellanmål och används som namnet anger även i efterrätter.

Infrysning

Tillagad kokbanan går utmärkt att frysa. Det går även att frysa rå banan som passar utmärkt som bas i hemmagjord glass och smoothies.

Banan till små barn

Banan passar utmärkt som efterrätt eller mellanmål till små barn. Det är bara att mosa rå banan med en gaffel.

Speciella näringsämnen

Bananen innehåller bland annat 395 mg kalium per 100 g.

 

Aprikos

Historik

Aprikos härstammar från Kina och odlades där redan för 4-5000 år sedan. Numera växer aprikoser bl. a runt Medelhavet, i Mellaneuropa, USA och Australien.

Tillagning/beredning

Aprikoser äts ofta naturella. De används också till marmelad och efterrätter. Torkade aprikoser används i bröd, gröt, müsli och maträtter.

Infrysning

Tillagade aprikoser går utmärkt att frysa.

Aprikoser till små barn

Aprikoser går utmärkt att ge som puré till små barn innan de kan äta bitar av mat. Därefter kan man dela aprikosen i mindre bitar.

Speciella näringsämnen

Det gula färgämnet i aprikoser är karoten, ett förvitamin till vitamin A. 100 g innehåller 1570 µg karoten, vilket motsvarar 131 RE*( vitamin A).

*retinolekvivalenter

 

Apelsin och andra citrusfrukter

Historik

Apelsin härstammar från Kina. I mitten av 1500-talet kom den till Europa som prydnadsväxt. De första större odlingarna anlades i Spanien i slutet av 1700-talet. Idag växer den på många platser i världen.

Blodapelsinen är en egen art. Den röda färgen utvecklas bara i kyla. Varma dagar och kalla nätter är perfekt för blodapelsiner.

Genom korsning mellan mandarin och pomerans uppstod klementinen i början av 1900-talet.

Tillagning/beredning

Citrusfrukter äts mest råa eller pressade som juice.  Marmelad av olika citrusfrukter och desserter är också vanligt förekommande. Citron är en smaksättare till fisk-, skaldjur- och kalvrätter.

Infrysning

Tillagade rätter med citrus går utmärkt att frysa.

Apelsin och andra citrusfrukter till små barn

Apelsin och andra citrusfrukter går utmärkt att ge till barn. Vänta med att ge bitar av citrusfrukter tills barnen börjar kunna äta bitar av mat. 

Speciella näringsämnen    

Apelsin och andra citrusfrukter är kända för sitt innehåll av vitamin C. 100 g apelsin innehåller 53 mg vitamin C och 100 g clementin innehåller 31 mg vitamin C.

 

Hallon

Historik

Vilda former av hallon finns i Europa, Asien och Amerika. Odling i större skala skedde inte förrän på 1800-talet, först i USA och senare i Västeuropa.

Tillagning/beredning

Färska hallon smakar utmärkt. Hallon används till efterrätter, marmelad, sylt, kräm och saft.

Infrysning

Hallon går utmärkt att frysa.

Hallon till små barn

Det går bra att göra puré till små barn av hallon. Till en början kan man sila bort kärnorna ur purén.

Speciella näringsämnen

Hallon innehåller bland annat 3,7 g fibrer, 1,1 mg järn och 27 mg vitamin C per 100 g.

 

Blåbär

Historik

Blåbär växer vilt i norra Europa och är en av de vanligaste växterna i Sverige.

Tillagning/beredning

Blåbär äts med fördel råa och används även i bakverk, saft och som efterrätt.

Infrysning

Blåbär passar utmärkt att frysa.

Blåbär till små barn

Det går utmärkt att ge små barn puré av blåbär. Tänk på att färgen lätt kan fastna på kläder samt att blåbär kan verka stoppande.

Speciella näringsämnen

Blåbär innehåller bland annat 3,1 g fibrer per 100 g.

 

Björnbär

Historik

Björnbär växer vilt i Europa och Nordamerika. Odling av björnbär är relativt nytt.

Tillagning/beredning

Björnbär äts med fördel råa som dessert eller till mellanmål. De används också i marmelader, saft, kräm och efterrätter. 

Infrysning

Björnbär passar bra för infrysning.

Björnbär till små barn

Det går bra att göra puré till små barn av björnbär. Till en början kan man sila bort kärnorna ur purén.

Speciella näringsämnen

Björnbär innehåller bland annat 5,9 g fibrer och 21 mg vitamin C per 100 g.