Meny

Fisk och skaldjur

Historik

Människan har ätit fisk och skaldjur sedan stenåldern. Man brukar dela in fiskar i feta och magra. Feta fiskar är bland annat lax, sill, strömming, makrill och ål. Mager fisk är bland annat torsk, kolja, sej och gädda.

Tillagning/beredning

Fisk och skaldjur kan tillagas på en mängd olika sätt, bl. a koka, steka, grilla, grava, ugnssteka, röka torka, eller ätas råa i t. ex sushi.

Infrysning

Både fisk och skaldjur går utmärkt att frysa.

Fisk till små barn

Precis som vuxna rekommenderas barn att äta fisk 2-3 gånger per vecka. Vissa fiskar kan innehålla höga halter av dioxin och PCB och bör därför inte konsumeras oftare än 2-3 gånger per år, se http://www.slv.se/Livsmedelsverkets information. 

Speciella näringsämnen

Fisk och skaldjur innehåller flera olika näringsämnen bland annat protein och selen. Feta fiskar innehåller även fettlösliga vitaminer såsom vitamin D och E och omega-3-fett. Torsk innehåller 18,2 g protein och 27 µg selen per 100 g. Lax innehåller 12,5 µg vitamin D, 1,3 mg vitamin E och 2,3 g omega-3-fett.