Meny

Därför behövs fett

Fett

Fettet är kroppens energikälla och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Vissa fetter är livsnödvändiga, så kallade essentiella och dessa måste tillföras via maten. Omega-3- och omega-6 fett är essentiella och påverkar bl. a blodtryck och immunförsvaret.

Fett är det näringsämne som ger mest energi (kalorier) per gram. Vi brukar dela in fettet som finns i maten i mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Enligt rekommendationerna ska vi äta mindre mättat och mer enkel- och fleromättat fett än vad vi gör idag.

Enkelt uttryckt så är mättat fett fast i konsistensen i rumstemperatur, såsom hårt margarin, kokosfett och smör. Men även fettet i mjölk, ost, kött och palmolja är mättat. Omättat fett är ofta mjukt i rumstemperatur och finns bl. a i bordsmargariner, oljor, flytande margarin och fet fisk. Även nötter, mandel, frön, oliver och avokado innehåller omättat fett.

Spädbarn behöver mer fett än äldre barn och vuxna. I bröstmjölken kommer ungefär hälften av energin (kalorierna) från fett. När barnet övergår till att äta vanlig mat krävs det lite extra fett för att barnet skall få tillräckligt med energi. Därför bör man tillsätta 1 tsk fett (flytande margarin, olja eller smör) i hemlagad mat.

Spädbarn behöver mer fett än äldre barn och vuxna. I bröstmjölken kommer ungefär hälften av energin (kalorierna) från fett. När barnet övergår till att äta vanlig mat krävs det lite extra fett för att barnet skall få tillräckligt med energi. Därför bör man tillsätta 1 tsk fett (flytande margarin, olja eller smör) i hemlagad mat.

Omega-3 och omega-6-fett

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen. De behövs bland annat för att hjärnan och ögonen ska kunna utvecklas och fungera och för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. För foster och små barn är omega-3 och -6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt.

Brist på omega-3-och omega- 6-fett kan leda till försämrat immunförsvar, hudproblem och störningar i nervsystemet och ögat.

Omega-6- fett finns i majs-, solros-, sojaolja och i sesamfrön.

Omega-3-fett finns i fet fisk t ex lax, linfrö, rapsolja och valnötter.